Nieuwe huizen krijgen geen gasaansluiting meer

Om in 2050 geen CO2 uit te stoten, heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken gisteren de Energieagenda gepresenteerd. Hierin schetst het kabinet route naar een duurzame energievoorziening.

Zo worden nieuwe huizen niet meer aangesloten op het gas en worden er niet meer automatisch gasnetten aangelegd voor nieuwbouwwijken. Daarnaast wil het kabinet de restwarmte van industrieën beter gaan gebruiken. Mocht deze warmte niet voorhanden zijn, dan kunnen huizen verwarmd worden met elektriciteit en geothermie.

Aantrekkelijker energie opslaan en verkopen

Voor consumenten die zelf energie opwekken wordt het aantrekkelijker de energie op te slaan en te verkopen op momenten dat de vraag naar energie groot is. Opslag maakt het ook mogelijk de energie te gebruiken op het moment dat de consument zelf nodig heeft, bijvoorbeeld in de avonduren.

Duurzame energie

Verder breidt het kabinet het aantal windmolens op zee uit, ook met windparken die verder van de kust liggen. Verder wil Kamp dat vanaf 2035 alleen nog duurzame auto’s in Nederland worden verkocht.  Vanaf 2025 maken nieuwe OV-bussen gebruik van hernieuwbare energie of biobrandstof. Om het fietsen aantrekkelijker te maken, komen er meer veilige fietsverbindingen en een extra impuls voor fietsenstallingen in steden. Het wegtransport moet overschakelen van fossiele naar biobrandstoffen en zuinigere motoren. Ook de luchtvaart moet overgaan op CO2-arme brandstoffen en dient efficiënter te vliegen. 

Samenwerken aan energietransitie

“We hebben een goede start gemaakt, maar er liggen nog grote uitdagingen voor ons”, vindt Kamp. “De energietransitie is alleen te realiseren als burgers, bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en alle overheden hieraan bijdragen en samenwerken. Het kabinet vindt het belangrijk om met de partijen in gesprek te blijven en, net zoals bij het Energieakkoord, afspraken te maken over de invulling van de transitie naar een CO2-arme economie en samenleving.” Deze transitie moet wel betaalbaar zijn voor burgers en bedrijven. Het kabinet is bezig met een uitgebreid onderzoek naar deze kosten. Naar verwachting komen de eerste uitkomsten medio 2017. Adviesbureau McKinsey heeft deze kosten geraamd op € 10 miljard per jaar tussen 2020 en 2040. 

Deel dit artikel

permalink