Amercentrale wil biomassa meestoken

RWE heeft een aanvullende aanvraag van SDE+subsidie ingediend om biomassa mee te kunnen stoken op de Amercentrale in Geertruidenberg en de centrale aan de Eenshaven.

Als deze aanvraag wordt toegekend, kan RWE vanaf 2020 tot 80% van de kolen vervangen door houtpellets om energie op te wekken. De biomassa die RWE gaat gebruiken, bestaat uit gecertificeerd, duurzaam geproduceerd hout. Het energiebedrijf wil niet dat de biomassa die in Nederland gebruikt wordt ten koste gaat van waardevolle stukken bouwland. Daarom stelde het bedrijf samen met de NGO’s de strengste duurzaamheidscriteria ter wereld vast om ervoor zorgen dat alle biomassa die in Nederland gebruikt wordt, afkomstig is van gecertificeerde bossen.

Stap naar biobased economie?

“Met biomassa komt een schone, extra brandstof voorhanden voor de energievoorziening van Nederland”, vertelt Roger Miesen, chief technical officer hard coal, gas, biomass, nuclear bij RWE. “Wanneer we dergelijke significante hoeveelheden biomassa op de Amercentrale en onze centrale aan de Eemshaven kunnen meestoken, zet Nederland een belangrijke stap naar een biobased economy.” Daarom heeft RWE ook subsidie aangevraagd voor de meestook biomassa in haar centrale aan de Eemshaven.

Tweede subsidieaanvraag

Het is onbekend om welk bedrag het gaat. Afgelopen juni 2016 kreeg RWE al subsidie toegezegd om op korte termijn tot 50% van zijn steenkool te vervangen door biomassa. Overigens verwarmt de restwarmte van de Amercentrale nu al huizen en bedrijven in onder meer Breda en Tilburg, Oosterhout, Dongen en Made.

Foto: EssentNieuws

Deel dit artikel

permalink