‘Komst Venlo’s nieuwe stadskantoor geen doel, maar middel’

“Dit gebouw was niet ons doel, we wilden zorgen voor een gezonde werkplek.” Dit vertelde Bas van de Westerlo in het nieuwe stadskantoor van Venlo, dat geïnspireerd is op cradle-to-cradle is, tijdens het seminar Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Gemeentelijk Duurzaamheidsbeleid.

Zo’n 2 maanden na de opening van dit gebouw vond dit seminar plaats. “Wat maakt dit gebouw zo bijzonder?”, vroeg moderator en Duurzaam Gebouwd-redacteur Marvin van Kempen aan Bas van de Westerlo. “De combinatie van onder meer een gezond binnenklimaat en een materialenbank”, reageerde de adviseur circulair aanbesteden en bouwen van C2C Expolab. “Dit gebouw is bijvoorbeeld volledig demontabel.” Volgens Van de Westerlo was dit gebouw zelf geen doel, maar een middel. “Ons doel was om voor een gezonde werkplek te zorgen. Het komende jaar zorgen alle gebruikers voor een nulmeting om daarna het gebouw continu te blijven verbeteren.”

Focus + verbinden = waardecreatie

Terwijl de helft van de aanwezigen een rondleiding door het hele gebouw kreeg, liet projectmanager Nick Hendriks van Royal HaskoningDHV aan de overigen weten dat Venlo in 2008 de ambitie had geuit om de beste cradle-to-cradleregio ter wereld te worden. “Dankzij 3 thema’s – focus, verbinden en waardecreatie – is dit project een succes geworden”, vond hij. “Door te focussen en te verbinden hebben we waarde gecreëerd. En dat is in mijn ogen de kern.”

Door te focussen en te verbinden hebben we gezorgd voor waardecreatie'

Nick Hendriks, Royal HaskoningDHV

Hij vertelde dat dit stadskantoor er anders had uitgezien als dit op een andere locatie had gestaan. “De groene gevel is aan de noordkant om de lucht aan de drukke Eindhovenseweg te filteren.” Het gebouw beschikte vanaf het eerste schetsontwerp over zo’n gevel, zei projectmanager Tom Claassen van BBN adviseurs. “Ik vond het bijzonder om met de verschillende disciplines op basis van gelijkwaardigheid samen te werken.” Gezamenlijk hebben ze ervoor gekozen om niet voor een BREEAM-certificaat te gaan. “Het geld voor dat certificaat gaven we liever uit aan zonnepanelen.”

Cradle-to-cradle is geen afvinklijst

Volgens zijn collega Gerbert van Oosterom, kostenmanager bij BBN adviseurs, is cradle-to-cradle lastiger vast te stellen dan harde resultaten uit certificaten als BREEAM of GPR. “Dit is geen afvinklijst. Daarom is het belangrijk om niet alles in 1 keer te willen doen en overbodige kosten te vermijden. Bij sommige onderdelen volgt het financiële effect pas over een paar jaar. Het belangrijkste is dat de opbrengsten altijd hoger zijn dan de kosten.”

Cradle-to-cradle als redding

Als laatste spreker kwam Rob Kragt van tapijtfabrikant Desso aan het woord. “Het gaat niet om dingen goed doen, maar om goede dingen doen. Daarom begint cradle-to-cradle met gezonde grondstoffen.” Volgens hem was cradle-to-cradle de redding van Desso. “De rug van onze tapijttegels was van bitumen. Dit hebben we aangepast: het is nu van polyolefine, polymeren op basis van koolstof en waterstof. Dit kunnen we niet alleen recyclen in ons eigen productieproces, maar ook op het gebied van innovaties. Dankzij de lichte kleur kunnen we bijvoorbeeld in samenwerking met Philips zorgen voor lichtgevende boodschappen in het tapijt.”

Aandacht voor Rob Wanten van gemeente Venlo tijdens de rondleiding door het nieuwe stadskantoor.

Na zijn presentatie wisselden de groepen. De toehoorders kregen een rondleiding door het pand, terwijl de andere deelnemers naar de presentaties gingen luisteren. Met een lunch sloten alle deelnemers dit seminar af.

Op deze dag bent u op de hoogte gebracht over de Cradle to Cradle (C2C) toepassingen in Venlo. Wilt u een verdiepingsslag maken in de kennis over C2C? Bezoek dan het C2C-Congress Venlo in maart 2017!

Foto bovenaan: moderator Marvin van Kempen (links, staand) interviewt Bas van de Westerlo (midden, staand) tijdens het seminar Duurzaam Gebouwd Op Locatie over Gemeentelijk Duurzaamheidsbeleid.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Venlo, Limburg