Energieneutrale parkeergarage bij treinstation Driebergen-Zeist

Aan de Stegge Twello start begin 2017 met de bouw van de eerste energieneutrale parkeergarage van Nederland. Deze komt bij het NS-station Driebergen-Zeist.

Hiervoor heeft het bouw een contract ondertekend met NS Vastgoed. Aan de Stegge Twello en dochterbedrijf Continental Car Parks zijn verantwoordelijk voor de realisatie van deze garage, die een capaciteit krijgt van 600 parkeerplaatsen. Architectenbureau Groosman heeft voor het ontwerp gezorgd.

Beperkte energievraag bij centraal bij ontwerp

Aan de Stegge Twello heeft voor een installatie-concept gezorgd, waarmee de parkeergarage op basis van normaal gebruik in combinatie met een hoog comfort- en veiligheidsniveau over het gehele jaar gezien evenveel energie opwekt als dat het verbruikt. Bij het ontwerp heeft Groosman maximaal aandacht besteed aan het beperken van de energievraag van de parkeergarage. De resterende energievraag wordt lokaal op een duurzame manier opgewekt.

Metamorfose stationsomgeving

Naasr de komst van deze parkeergarage staat ook de omgeving van dit station aan de vooravond van een metamorfose. Zo komt er een weg onder het spoor om de doorstroming van auto’s te verbeteren. Daarnaast verdubbelt ProRail het spoor bij het station, zodat er ruimte komt voor meer treinverkeer. In 2020 dient deze verandering klaar te zijn.

Foto: Aan de Stegge Twello

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Zeist, Utrecht