Het meest energieopwekkende ouderenzorggebouw van Nederland is…

Het wooncomplex Petterhústerstate in de Friese plaats Stiens is verkozen tot meest energieopwekkende ouderenzorggebouw van Nederland. Afgelopen maandag 12 december heeft adviesbureau De nieuwe draai dit bekendgemaakt tijdens het radioprogramma BNR Duurzaam.

Petterhústerstate is een woonzorgvoorziening van zorginstellingen Palet en Talant. Het gebouw stamt uit 2010, beschikt over een warmte-koudeopslag in de bodem, heeft een sedumdak voor natuurlijke isolatie en is niet aangesloten op het gasnet. “Dit gebouw is helemaal vanuit de mens bedacht”, vindt Marco Sotthewes van De nieuwe draai. “De zorgvisie is: we doen alles zo veel mogelijk net als thuis. Dus geen groene, lichtgevende bordjes: die heb je thuis ook niet.”

Ieder een eigen kamer

Dit Friese gebouw bestaat uit 4 woongroepen voor ieder 6 à 7 personen. Zij hebben eigen kamer met een badkamer, die ze met hun eigen spullen mogen inrichten. Alle woningen bevinden zich op de begane grond. Er is veel lichtinval en bewoners kunnen zelfstandig naar buiten om een wandeling te maken.

Beeld: De nieuwe draai

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink