Zaans ziekenhuis ontvangt 3 sterren voor duurzaamheid

Eerder dan verwacht heeft het Zaans Medisch Centrum (ZMC) in Zaandam het BREEAM-NL Very Good Certificaat (3 sterren) ontvangen. 

In een samenwerking met architectenbureau Mecanoo en ontwikkelaar Vitaal ZorgVast kwam het ziekenhuisbestuur tot een milieuvriendelijk gebouw. Dit is te danken aan de goede oriëntatie, healing environment, energiezuinige installaties voor klimatiseren en verlichting, aandacht voor flora en fauna op en om het gebouw en het hergebruik van afvalwater met een pharmafilter. Dankzij deze filter wordt 20% van het waterverbruik worden hergebruikt.

Duurzame maatregelen

Daarnaast maakt het ZMC gebruik van onder meer een broninstallatie voor verwarming en koeling, bewegingsmelders voor in- en uitschakeling van verlichting, individuele regeling van verlichting en temperatuur per kamer en toepassing van warmteterugwinning uit de ventilatielucht.

Erkenning

“Het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ is een prachtige erkenning van dit zorgvastgoed”, vindt Alex van Reeuwijk, directeur van het samenwerkingsverband ZMC met Vitaal ZorgVast. Volgens adjunct-directeur Machtelt Braunius van Vitaal Zorgvast treedt het ZMC hiermee toe tot de eredivisie van nieuwe ziekenhuizen met een BREEAM-certificering. “Hiermee wordt het ontwikkelen, realiseren en exploiteren vanuit de levensduur beloond.” Eerder bracht ZMC naar buiten dat ze deze certificering pas in de loop van 2017 verwachtte. 

Foto: Mecanoo architecten

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Zaanstad, Noord-Holland