‘Mensen zijn beste graadmeters van gezond gebouw’

Sinds begin september beschikt ingenieursbureau Deerns over 2 WELL Accredited Professionals: Michiel Susebeek en Peter Buurman. Inmiddels zijn ze betrokken bij de renovatie van het Unilever-kantoor in Amerikaanse New Jersey en het nieuw te bouwen Asics-hoofdkantoor in Hoofddorp. Beide gaan voor een WELL-certificaat.

Gezien de vele reacties op het verhaal van Lara Muller tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres van afgelopen november, is het waarschijnlijk weinigen ontgaan: ook in de gebouwde omgeving neemt gezondheid een steeds belangrijkere rol in. En het certificaat WELL meet de mate van gezondheid. “Hoewel WELL nog niet zo lang bestaat, verwacht ik dat dit binnen 4 jaar gemeengoed is”, voorspelt Peter Buurman. “Tegen die tijd bouwen we nog uitsluitend energieneutrale en gezonde gebouwen.”

Aanscherping en uitbreiding

Samen met zijn collega Michiel Susebeek is hij sinds begin september 2016 WELL Accredited Professional. “WELL is een aanvulling op BREEAM en LEED”, verzekert Buurman. “Waar BREEAM en LEED zich op de verduurzaming van het gebouw richten, kijkt WELL naar het effect van het gebouw op de gezondheid van de gebruikers.” Volgens Susebeek is WELL een aanscherping en een uitbreiding van LEED. “Het specificeert de kwaliteit van het binnenmilieu en het gebruik van een gebouw, die indicators zijn voor comfort. Daarom geldt bij diverse gebouwen een combinatie van beide certificaten.”

WELL is een aanvulling op BREEAM en LEED.'

Peter Buurman, Deerns

Nieuwe hoofdkantoor Asics in Hoofddorp

Inmiddels is Deerns betrokken bij diverse WELL-projecten, zoals de renovatie van het Unilever-kantoor in New Jersey dat een LEED- en een WELL-certificaat krijgt. En in de zomer van 2017 start in Hoofddorp de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van sportmerk Asics, waarbij een LEED Gold- en een WELL Gold-certificaat het streven is. Dit dient in de zomer van 2018 klaar te zijn. “WELL gaat verder dan het gebouw en de installaties”, legt Susebeek uit. “Het gaat om de gezondheid van de gebruikers. Daarbij horen bijvoorbeeld ook het personeelsbeleid en de schoonmaak.” Het WELL-certificaat beschikt over 3 gradaties: zilver, goud en platinum.

Het gaat om de gezondheid van de gebruikers.'

Michiel Susebeek, Deerns

Model om gezondheid te testen

Om WELL Accredited Professional te worden, hebben de heren een opleiding gevolgd en een examen behaald bij het International WELL Building Institute. “De WELL Building Standard is breed opgezet”, legt Susebeek uit. “Van de hoeveelheid CO2 en fijnstof en de geluidsresonantie tot de gebruikte schoonmaakmiddelen en het aanbod in het bedrijfsrestaurant. Als je wacht met testen tot het gebouw er staat, bestaat de kans dat je achteraf veel moet aanpassen. Daarom adviseren we om een mockupruimte – een proefruimte – te creëren van de realiseren ruimtes. Zo kun je op kleine schaal meten of het geheel aan de prestaties gaat voldoen.”

Advies over eten en lichaamsbeweging

Bij de toepassing van WELL merken de heren op gebouwgebied een extra verdiepingsslag. “We zijn altijd al bezig om de juiste materialen toe te passen, maar hierbij komt extra aandacht te liggen in de uitvoeringsfase”, vindt Buurman. “Het grote verschil is dat WELL ook betrekking heeft op bijvoorbeeld het eten in de bedrijfskantine en het stimuleren van lichaamsbeweging.” Een ander verschil zijn de metingen: waar bij LEED en BREEAM dit aan het eind van het bouwproject plaatsvindt, is dit bij WELL niet het geval. “Iedere 3 jaar volgt een nieuw meting- en precisiemoment. Zo daagt WELL huurders en gebouweigenaren uit om zich te blijven ontwikkelen.”

Mening gebouwgebruikers als graadmeter

Dit certificaat is opgezet voor de gebruikers van een gebouw. “Hun mening is de beste graadmeter”, vindt Susebeek. “Daarom worden ze geënquêteerd. Het menselijk lichaam is het beste meetinstrument.” Juist door die verbindende factor juichen de heren de komst van WELL naar Nederland toe. “WELL gaat verder dan het gebouw en de installaties in een gebouw Het gaat om een samenwerking van de ontwerpende en de bouwende partijen. Maar ook om een samenwerking met facilitaire zaken, HR-afdeling en catering. Het gaat om het totale welbevinden van gebruikers in een gebouw.”

Wetenschappelijke basis

Waar nu met name kantoren gaan voor een WELL-certificaat, is het ook mogelijk om hotels, restaurants en woningen te certificeren. “Het goede is dat WELL een wetenschappelijke basis heeft”, vindt Buurman. Om het kwartaal komt er een update van de WELL-standaard, zodat nieuwe inzichten in de verschillende eisen direct opgenomen kunnen worden in de WELL-kenmerken.

Combinatie met technologie

Ook denkt Buurman dat een slim gebouw bijdraagt aan een gezond gebouw. “Door een verbinding te maken tussen een gebouw en de gebruikers, kunnen medewerkers bijvoorbeeld op hun smartphone exact zien op welke plek de CO2, fijnstof en geluidsoverlast het laagst en het hoogst zijn. Op basis van het type werkzaamheden en de informatie die het gebouw geeft, kunnen ze kiezen voor de voor hen op dat moment optimale werkplek.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten