Innovaties in testomgeving mijnschacht Tytyri

De diepste testomgeving, een mijnschacht in het Finse Tytyri, is totaal getransformeerd. Het bestaat nu uit 11 liftschachten met een gezamenlijke lengte van 1,6 km.

Duurzaam Gebouwd-partner KONE heeft deze unieke testomgeving 20 jaar na de eerste opening in 1997 totaal gerenoveerd. Zij ontwikkelt en test daar high-rise innovaties en technologieën zoals de KONE UltraRope®, die het mogelijk maakt liften tot een kilometer de lucht in te schieten.

Testen vindt plaats onder extreme omstandigheden, heftiger dan in een gebouw boven de grond. De schachten zijn diep en daardoor kunnen liftsnelheden gehaald worden van 70 km/u ofwel 19m/s. Bij het testen van een vrije val wordt een liftframe met een gewicht van 10.000 kg in een 200 meter diepe schacht losgelaten. Zo worden de veiligheidsprestaties getest, waarmee de lift gecontroleerd tot stilstand kan komen. Hiermee worden snelheden van wel 90km/u o 26 m/s bereikt.

Naast onderzoek naar ritcomfort en veiligheid test KONE bijvoorbeeld ook een robot die ondersteunt bij de installatie van een lift. Het resultaat is kortere montagetijden en een hoger ritcomfort.

Meer informatie over innovaties

Meer informatie over de innovaties van KONE vindt u op de website van KONE en op de partnerpagina van KONE (hieronder).  

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door KONE B.V.