Bewezen bijdrage van kleiwinning aan verduurzaming

De alliantie tussen kleiwinning voor bouwproducten, rivierverruiming en natuurontwikkeling levert een bewezen bijdrage aan verduurzaming van de Nederlandse samenleving. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘De meerwaarde van kleiwinning langs de Grote Rivieren’.

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven ontving het eerste exemplaar van het rapport uit handen van vicevoorzitter Bert Jan Koekoek van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) en directeur van Wienerberger. Het onderzoek is resultaat van een samenwerking van KNB met kleiwinner K3Delta, gefinancierd door RVO Nederland.

15 jaar kleiwinning

15 jaar kleiwinning op basis van 18 projecten wordt onder de loep genomen in het verslag. De resultaten betreffen in totaal o.a. 1800 hectare nieuwe natuur, 40 cm waterstandsverlaging en 330 hectare extra ondiep water met veel biodiversiteit en genoeg klei voor bakstenen en dakpannen van ongeveer 600.000 nieuwe eengezinswoningen.

KNB deed het onderzoek in overleg met kleiwinners en in het licht van Nederland Circulair, het Grondstoffenakkoord en andere beleidsinitiatieven die zich richten op klimaatverantwoord ondernemen en bescherming van het Natuurlijk Kapitaal.Door rivier verruimende maatregelen wordt de afvoercapaciteit vergroot en ontstaan er nieuwe kansen voor natuur en landschap. Natuurontwikkeling en kleiwinning zijn hierbij een ijzersterke combinatie’’ aldus Fons Mandigers, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten.

Rapport inzien

Het rapport is te downloaden via de website van Kleiwinning.nl.         

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek