Noord-Hollandse partijen willen circulaire economie versnellen

Met het programma Westas bundelen Schiphol, de Haven van Amsterdam, Greenport Aalsmeer en Digital Gateway Amsterdam, het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Aalsmeer hun krachten om de transitie naar een circulaire economie te realiseren.

Met dit programma willen ze nieuwe initiatieven van het bedrijfsleven en kennisinstellingen sneller realiseren. Daarnaast onderzoekt Westas welke fysieke ruimte nodig is voor een circulaire economie.

“Om stappen te zetten naar een circulaire economie, moeten bedrijven en overheden samenwerken”, vindt gedeputeerde Jack van der Hoek, die ook optreedt als voorzitter van de stuurgroep Westas. “We kunnen niet los van anderen tot resultaat komen: het afval van de een is de grondstof van de ander.”

4 concrete uitvoeringsplannen

De partijen ontwikkelen de komende tijd concrete uitvoeringsplannen, die zich richten op:

Lokale circulaire initiatieven

In totaal beschikken de deelnemers over 49 locaties, waarin onder meer Schiphol en de Haven van Amsterdam diverse initiatieven hebben genomen, zoals het gebruik van circulaire materialen in de buitenruimte en het toepassen van ledverlichting. Op overige locaties aan de westkant van de hoofdstad zijn echter nog inspanningen nodig. “Aan de westkant van Amsterdam werken 3 overheidsniveaus samen met grote logistieke knooppunten, waardoor er meer slagkracht is”, vertelt Van der Hoek. “Goede samenwerking van overheden biedt tegelijkertijd een vestigingsvoordeel bij het aantrekken van nieuwe bedrijven.” Daarnaast onderzoekt Westas welke fysieke ruimte nodig is voor een circulaire economie. “Daar was tot op heden weinig aandacht voor.”

Beeld bovenaan: Een kaart van het gebied in kwestie (bron: Provincie Noord-Holland)

Deel dit artikel

permalink