Lagere CO2-uitstoot ondanks economische groei

De CO2-uitstoot in Nederland was in het 2e kwartaal van 2017 0,9% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, terwijl de economie met 3,3% groeide.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de prestentatie van de economische cijfers over het 2e kwartaal van 2017. Belangrijke oorzaken voor de afname van CO2-uitstoot zijn volgens het bureau de veranderde brandstofmix bij de productie van elektriciteit en het lagere gasverbruik voor verwarming. In het 2e kwartaal van 2017 was het weer namelijk zachter dan een jaar eerder.

Verbranding aardgas minder CO2-uitstoot

Daarnaast was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer bijna 5% lager dan in het 2e kwartaal van 2016. Deze bedrijven zorgen bijna 35% van de totale CO2-uitstoot. Dit komt vooral omdat energiebedrijven minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten.

Het cluster waartoe de industrie en de bouwnijverheid behoren, heeft bijna evenveel CO2 uitgestoten als in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, terwijl de toegevoegde waarde met 3% is gestegen. Dit cluster is goed voor bijna 23 procent van de totale uitstoot. Wel hebben de chemische en basismetaalindustrie meer CO2 uitgestoten, vanwege de gestegen productie.

Minder aardgas voor verwarmen bedrijfspanden

De CO2-uitstoot van de overige dienstverlening steeg met bijna 1% naar bijna 11%. Er werd minder aardgas verstookt voor het verwarmen van bedrijfspanden, maar meer motorbrandstoffen verbruikt voor transport. De CO2-uitstoot van huishoudens is in het 2e kwartaal per saldo gelijk gebleven. Ook bij huishoudens daalde het gasverbruik voor verwarming, maar ver verbruik van motorbrandstoffen nam toe. De CO2-uitstoot van huishoudens bedraagt bijna 16% van het totaal.

Deel dit artikel

permalink