Rijk wil duurzame kantoren bij stations

Het Rijksvastgoedbedrijf wil zijn ambtenaren een prettige en gezonde werkomgeving bieden. Daarom richt het zich op duurzame gebouwen op strategische, centrale locaties in belangrijke steden.

Dit liet directeur Transities en Projecten Roger Mol weten, bij de huurovereenkomst met OVG Real Estate van het voormalige Rabobank-kantoor tegenover het Centraal Station in Eindhoven. “We streven naar innovatie en duurzaamheid en dat komt nu tot uiting in de realisatie van dit duurzame rijkskantoor.”

Gezond, duurzaam en flexibel gebouw

Bij de verduurzaming heeft eigenaar OVG gekozen voor het ontwerp van UNStudio. Hierin staat een gezond, duurzaam en flexibel werkconcept voor de gebruiker en de omgeving centraal, waarbij het gebouwontwerp over het duurzaamheidsniveau BREEAM-NL Excellent beschikt.

Na oplevering ontbreekt in dit gebouw een gasaansluiting, maar heeft het wel een wko-installatie en zonnepanelen. Daarnaast krijgt het lokalisatiesensoren en een intelligente datastructuur, om het gedrag van gebruikers inzichtelijk te maken. Dit moet zorgen voor een lager energieverbruik en een efficiënter gebruik van ruimtes.

Oplevering in 2019: BENG

Bij de oplevering in 2019 voldoet dit gebouw aan de wettelijke verplichte BENG-eisen voor overheidsgebouwen. Door de overeenkomst met OVG realiseert Rijksvastgoedbedrijf een besparing van € 3 miljoen per jaar op huisvestingskosten.

Foto: het voormalige Rabobank-kantoor in Eindhoven (bron: Wikipedia/Rosemoon)

 

Deel dit artikel

permalink