Schiphols nieuwe mortuarium energieneutraal en cradle-to-cradle

Het energieneutrale, cradle-to-cradle mortuarium op Schiphol is afgelopen week geopend. Dit nieuwe gebouw voldoet aan de BREEAM-NL Outstanding-criteria.

Dit nieuwe mortuarium is een ontwerp van Moen en Van Oosten Architecten en is het eerste gebouw op en van Schiphol dat cradle-to-cradle geïnspireerd is. 

Circulaire, isolerende en energie-opwekkende toepassingen

Dit nieuw gebouw beschikt over isolerende en energie-opwekkende toepassingen. Zo voert het circulair klimaatbestendige watersysteem het regenwater af via een mossedumfilter. Dankzij deze zuivering wordt dit regenwater drinkwater, maar vanwege de wetgeving is de toepassing beperkt tot de sanitaire voorzieningen. De elektriciteit komt van zonnepanelen en het licht van ledverlichting. De luchtzuiveringssystemen functioneren op basis van de nanotechnologie ENS, dat fijnstof energiezuinig opvangt. Dit zorgt voor een gezondere (werk)omgeving.

Haalbaarheidsstudie naar toepassing duurzame energie

Het ingenieursbureau Techniplan Adviseurs ontfermde zich niet alleen over het installatieontwerp, maar fungeerde ook als BREEAM-expert voor opdrachtgever Schiphol Real Estate. Zo voerde het een levenscyclusanalyse en een haalbaarheidsstudie uit naar de diverse toepassingen van duurzame energie.

“Het meest uitdagend aan dit project was misschien wel de korte doorlooptijd van 5 maanden van het project in combinatie met de zeer hoge duurzaamheidsambitie”, liet Techniplan Adviseurs-directeur Dick van der Kooij. “Daarbij hebben we veel aandacht besteed aan een gezond binnenklimaat van het mortuarium.”

Naast de toepassing van zo veel mogelijk Cradle to Cradle materialen, is het pand voorzien van hypermoderne luchtzuiveringsfilters die fijnstof eruit filteren. Deze systemen die op basis van nanotechnologie functioneren (ENS technologie) zijn energiezuinig, onderhoudsvriendelijk en zijn daarmee gunstig voor de gezondheid. Ook voor de verwarming, koeling en watervoorziening van het mortuarium maakte Techniplan Adviseurs gebruik van slimme technieken. Daardoor heeft het gebouw een energieprestatiecoëfficiënt van 0. Het zogeheten mossedumdak is zowel isolerend als geluiddempend en zorgt voor minder belasting van het riool.

Mortuarium en uitvaartcentrum

De bouw van dit mortuarium draagt bij aan Schiphols ambitie om in 2030 zero-waste te zijn. Dit nieuwe gebouw aan de Jan Plezierweg vervangt het voormalige mortuarium, dat plaats moest maken voor de nieuwe pier van Schiphol.

In dit nieuwe mortuarium faciliteert Zorg Diensten Groep overledenen en nabestaanden, die via luchthaven Schiphol binnenkomen of verlaten. Het uitvaartcentrum bevindt zich op de grens van airside en landside, waardoor overledenen direct van en naar het vliegtuig kunnen worden gebracht. Het gebouw heeft een totaal oppervlak van zo’n 545 m2 en huisvest onder meer ruimtes voor rituele bewassing, een opbaarruimte, een verzorgingshuis en een ruimte waar de politie lijkschouwing kan uitvoeren. 

In Duurzaam Gebouwd Magazine #39 belichten we dit mortuarium uitgebreid. Dit magazine verschijnt eind januari 2018.

Bron foto: architect Henk Moen

Deel dit artikel

permalink