Architecten gaan circulair ontwerpen 

BNA lanceert de campagne ‘Wij gaan circulair’, om architectenbureaus zoveel mogelijk circulair te laten ontwerpen. Om dit kracht bij te zetten stelde de koepel voor architecten samen met leden het Manifest Circulaire Architectuur op.  

Dit manifest beschrijft vijf ontwerpprincipes die bijdragen aan een circulaire economie. Het eerste punt is ‘Een circulair businessmodel is het startpunt voor circulaire architectuur’, waarbij het draait om langdurige verantwoordelijkheid te nemen voor een gebouw en als architect hierop aanspreekbaar te zijn. Het tweede punt ‘De natuur is inspiratiebron en schoolvoorbeeld van circulariteit’ draait om de implementatie van biophilic design en innovatieve ontwerpoplossingen.

De andere pijlers betreffen onder andere flexibiliteit van gebouwelementen, de demontage- en remontagemogelijkheid en het inzetten van niet toxische en circulaire materialen. Hier komt ook het gebouw als grondstoffenbank terug. Bekijk het volledige manifest.   

Aansluiting op transitieagenda

‘Wij gaan circulair’ sluit aan op de transitieagenda bouw. Deze agenda geeft concrete maatregelen om de circulaire bouweconomie versneld te ontwikkelen. Belangrijke punten uit de agenda zijn de voornemens om vanaf 2023 alle uitvragen van de overheid circulair te maken. Ook komt er een besluit over de invoering van een verplicht materialenpaspoort, komt er een meetsysteem voor circulair bouwen en worden er activatieprogramma’s opgezet zoals ‘Wij Gaan Circulair’.    

Deel dit artikel

permalink