‘Te veel fijnstof in Nederlandse huizen’

De luchtkwaliteit in 1 op de 7 huizen in Nederland is het grootste deel van de dag onvoldoende als gevolg van de verhoogde concentraties fijnstof. Dit is met name aan het begin van de dag het geval, zo blijkt uit onderzoek van Blauw Research in opdracht van het Longfonds.

In 749 huishoudens heeft dit onderzoeksbureau met een speciale sensor gedurende 9 maanden het gehalte aan CO2, fijnstof (PM2,5), luchtvochtigheid en temperatuur gemeten. Fijnstof is een verzamelnaam voor alle zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer. In deze studie zijn de deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer gemeten: deze dringen het diepst in de longen door.

CO2-concentraties lopen op

Uit de eerste metingen blijkt dat de concentraties CO2 oplopen gedurende de avond, als de meeste bewoners thuis zijn. In 1 op de 10 woningen worden de advieswaarden zelfs langer dan een kwart van de dag overschreden. De concentratie CO2 in huis zegt iets over de hoeveelheid luchtverversing. Onvoldoende verversing van de lucht leidt tot een bedompte, muffe lucht en zorgt voor een ophoping van verontreinigde stoffen in huis.

Binnenluchtdeskundige Froukje van Dijken van BBA Binnenmilieu is niet verbaasd. “Uit eerder onderzoek weten we dat de binnenluchtkwaliteit in woningen vaak te wensen overlaat. Daarom is het goed en belangrijk dat nu grootschalig onderzoek wordt gedaan naar manieren om het bewustzijn van bewoners over luchtkwaliteit in huis te vergroten.” Dit is volgens Longfonds-directeur Michael Rutgers ook de reden van dit onderzoek. “We willen meer inzicht krijgen in de luchtkwaliteit binnenshuis. Mensen brengen meer dan 20 uur van hun tijd binnen door. Het is belangrijk dat de lucht daar gezond is.”

Weinig interesse voor luchtkwaliteit

De deelnemers kregen ook een vragenlijst voorgelegd om te kijken wat zij doen met de informatie over de lucht in hun huis. Uit deze lijst kwam naar voren dat zo’n 90% van de huishoudens zich nog nooit had verdiept in de luchtkwaliteit binnenshuis.

Het Longfonds wil samen met Eneco, Quby, Philips en de coalitie Awaire – met onder meer ISSO, Zehnder, Velux, Brink en Itho Daalderop – mensen handvatten geven om hun gezondheid te beschermen tegen vieze lucht en zelf de lucht gezonder maken. In het voorjaar van 2018 is het onderzoek helemaal afgerond.

Deel dit artikel

permalink