‘Collectief verduurzamen werkt!’

Een collectieve aanpak blijkt succesvol als ondernemers energie willen besparen op bedrijventerreinen. Door de handen in elkaar te slaan en gezamenlijk energie in te kopen besparen de betrokken ondernemers op de kosten ten opzichte van individuele inkoop.

De Gelderse streek De Liemers is een voorbeeld van collectieve verduurzaming. Daar hebben bedrijventerreinen een praktische aanpak, waarbij ondernemers aan hun energieverplichtingen voldoen. Naast het collectief inkopen van energie en het besparen van kosten is het vanwege schaalgrootte eenvoudiger om extern financiering aan te trekken voor bijvoorbeeld zonneprojecten.

Uit een enquête van RVO.nl en Stichting Clok blijkt tevens dat bijna de helft van de Nederlandse bedrijventerreinen aan plannen werken voor verduurzaming. Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat de betrokken partijen behoefte hebben aan meer informatie, bijvoorbeeld over de aanpak van een collectieve verduurzaming.

Wettelijkse eisen

Vanaf 1 juli 2019 moet elk bedrijf aangeven hoe het aan de wettelijke eisen voor energiebesparing voldoet, ofwel de informatieplicht. Hiermee wil de overheid de energiebesparing door bedrijven versnellen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)