Subsidie-aanvragen voor zonneparken stijgen fors

De aanvragen voor SDE+ voor zonneparken is dit najaar explosief gestegen. Van alle 4.215 SDE+-aanvragen zijn er 3945 toegekend aan zonneparken. Het meeste budget gaat nog steeds naar wind op land.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met deze hoeveelheid aanvragen wordt de stijgende lijn in het aantal zon-PV projecten doorgezet. De grote kostprijsdalingen die de afgelopen jaren bij zon-PV te zien is, hebben dit mede mogelijk gemaakt. Ook bij wind op land dalen de kosten verder, volgens het ministerie een gevolg van schaalvergroting en technische ontwikkelingen.

In totaal is voor 6 miljard euro aan SDE+-subsidie aangevraagd. Wind op land heeft met 2,7 miljard euro het grootste aandeel (46%) op de voet gevolgd door zon-pv 2,3 miljard euro (38%).

Als alle projecten uit de najaarsronde volledig worden gerealiseerd, leveren deze een productie van 25,94 PJ hernieuwbare energie per jaar. Dit komt overeen met een bijdrage van 1,3 procentpunt aan het verwachte energieverbruik in 2018 volgens de NEV, van 2038 PJ.

Alle SDE+ projecten uit de najaarsronde 2017 zijn te bekijken op de interactieve kaart van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de regeling namens het ministerie van EZK uitvoert. 

Op de video een van de toegekende projecten, zonnepark Vlagtwedde. Het zonnepark van 320.000 zonnepanelen en een vermogen van 109 MWp, kreeg eerder dit jaar van de rechter groen licht. Tegen het park was bezwaar aangetekend.

Deel dit artikel

permalink