Energieslag levert 16% energiebesparing op bij Rotterdamse basisscholen

De meeste duurzame school van Nederland, of in ieder geval Rotterdam; dat is de inzet van Energieslag. Leerlingen van Rotterdamse basisscholen konden hiervoor ideeën aandragen en uitvoeren. Afgelopen dinsdag 24 april zijn de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de eerste editie van Energieslag. Het resultaat mag er zijn: 16 procent energiebesparing.

Begin februari zijn 2.000 leerlingen uit de groepen 7 & 8 van 40 Rotterdamse basisscholen enthousiast de strijd met elkaar aangegaan. De leerlingen strijden in Energieslag om hun school de meest duurzame school van Nederland te maken. Door het beantwoorden van vragen en door het uitvoeren van opdrachten, kunnen de leerlingen badges verdienen. Doordat de leerlingen inzicht krijgen in hun daadwerkelijke energieverbruik, kunnen ze zelf maatregelen bedenken om het verbruik te reduceren. 

Winnende scholen
De winnende scholen zijn CBS Mozaïek, CBS de Ark en de Emmaschool. De verschillende scholen hebben tal van leuke initiatieven ondernomen om zoveel mogelijk te verduurzamen. Zo zijn er verschillende warme truien dagen georganiseerd en is de verwarming lager gezet. Kinderen hebben presentaties gehouden over energieverbruik en –besparing en de leerlingen zijn bewuster omgegaan met het gebruik van de computers en de verlichting. Ook werden ramen en deuren vaker gesloten om niet onnodig te hoeven stoken en één school heeft zelf een ‘energiepolitie’ in het leven geroepen. 

Opstap voor meer energiebesparing

Aan de drie winnaars zijn prijzen uitgereikt namens de gemeente Rotterdam, de DGBC, Strukton en Philips Lighting, die zich als partners aan Energieslag hebben verbonden. De gemeente Rotterdam ziet deelname van scholen aan de Energieslag als een mooie opstap naar een verdere samenwerking om schoolgebouwen in Rotterdam te verduurzamen.

Lagere energierekening en CO2

Gemiddeld hebben de deelnemende scholen 16% bespaard op de energierekening. Wanneer alle basisscholen van Nederland dit zouden doen zou er € 25 miljoen per jaar bespaard worden. De CO2-footprint wordt daarnaast met 97.440 ton flink verlaagd.
Energieslag is ontwikkeld door CFP Green Buildings in samenwerking met de gemeente Rotterdam. De online game Energieslag is te vinden op www.energieslag.nl

Deel dit artikel

permalink