Nieuw soort beton op circulair wijze geproduceerd

Een nieuw soort beton, dat circulair wordt verkregen dankzij een innovatieve betonverwerkingsmethode. Dat is Freement, dat New Horizon Urban Mining morgen samen met De Rutte Groep introduceert op de Provada.

Veel sloopbeton uit de bouw wordt verwerkt tot fundering onder wegen. Maar het moet veel beter kunnen, dacht men bij New Horizon Urban Mining. Deze slimme verwerking van betonpuin tot herbruikbaar cement zal substantieel bijdragen aan minder CO2-uitstoot. Aan deze technische innovatie is jarenlang achter de schermen gewerkt en zal een enorme stap zijn in de richting van een circulaire sloop- en bouwwereld. 

Want bij het maken van beton komt wereldwijd meer dan 5 miljard ton CO2 vrij, dat is 9% van de totale CO2-emissie op aarde; omgerekend produceren we 1 kuub beton per persoon per jaar. Het maken van beton is zelfs schadelijker dan de uitstoot van alle auto’s, bussen, schepen en vliegtuigen bij elkaar.

Circulair

Voor de vastgoedwereld is het de komende jaren onontkoombaar om te gaan werken volgens een circulair economisch model. Deze nieuwe, circulaire manier van beton verwerken kan snel groter worden als gebouweigenaren ervan overtuigd raken dat ze met Freement kiezen voor een hoogwaardig, niet duurder en circulair product. Daarmee werken zij mee aan minder productie van nieuw beton en zo aan minder CO2-uitstoot. “We halen letterlijk waarde uit beton, waardoor we denk ik veel gebouweigenaren kunnen verleiden de ontmanteling op deze circulaire manier te gaan doen”, aldus Michel Baars, oprichter van New Horizon Urban Mining en opvallende voortrekker op het gebied van circulair bouwen en slopen.

Eerste zak Freement

Hoe de methode precies werkt maakten beide bedrijven nog niet bekend. Maar een en ander wordt toegelicht op de Provada. Daar ontvangt astronaut André Kuipers de eerste zak Freement officieel van Michel Baars, oprichter van New Horizon Urban Mining, en Youri Rutte, mede-eigenaar van De Rutte Groep. Kuipers’ waarnemingen als astronaut en onderzoeker aangaande milieuvervuiling en het opraken van natuurlijke bronnen zijn ronduit indrukwekkend. Hij zal het belang van een circulaire economie vanuit zijn optiek toelichten.

Deel dit artikel

permalink