Akkoord zet Zuid-Nederland aan het werk voor klimaat

Het akkoord van de Klimaattop Zuid toont de brede inzet in Zuid-Nederland om de leefomgeving beter voor te bereiden op extreme regenval, hitte en droogte. Tijdens het Congres Hittestress werd het stuk overhandigd aan minister van Infrastructuur & Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen.

Foto: de overhandiging van het akkoord door Johan van den Hout, Harry van Rooijen en Peter Glas aan Cora van Nieuwenhuizen, fotograaf Marc Bolsius

Van Nieuwenhuizen opende het eerste landelijke congres over hittestress, opgezet om aandacht te geven aan maatschappelijke opgaven omtrent hitte en droogte. Dergelijke extreme situaties komen vaker voor en de minister kondigde een onderzoek aan naar de gevolgen van het extreme weer.

Klimaatadaptatie was een van de drie hoofdthema’s van de Klimaattop Zuid, waar ruim 80 overheden, 100 maatschappelijke organisaties en 130 bedrijven ideeën uitwisselden. Het akkoord dat hieruit voortkwam werd eerdervoorgelegd aan de voorzitter van de Overlegtafel Nationaal Klimaatakkoord Ed Nijpels en minister Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes.

“De urgentie voor klimaatrobuuste maatregelen wordt door iedereen gedeeld”, benoemt gedeputeerde Johan van den Hout van provincie Noord-Brabant. “Zuid-Nederland staat klaar om die handschoen samen met de minister op te pakken.” Naar verwachting komen extremere weersomstandigheden de komende jaren vaker voor. Daarom spreken partijen in Zuid-Nederland de intentie uit om aan de slag te gaan. “We moeten aan de slag om Nederland klimaatproofte maken, door bijvoorbeeld steden te ontharden te vergroenen’, stelt Peter Glas van watergraaf Waterschap De Dommel.  

Deel dit artikel

permalink