'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

Om een circulaire bouweconomie te realiseren zijn duurzame winning van zand, grind, klei en gebruik van primaire grondstoffen essentieel. Daarnaast draagt het ontginningsproces bij aan klimaatdoelen als waterveiligheid en ontwikkeling van nieuwe natuur. Deze inzichten kwamen naar voren tijdens het symposium Primair Circulair, van initiatiefnemers Gelderse Natuur- en Milieuorganisatie (GNMF), FODI en KNB.

Tot 2030 heeft de bouw- en vastgoedsector een miljard ton aan grondstoffen nodig om aan de gestelde bouwopgave te voldoen. Dat berekende directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Er komen meer herbruikbare grondstoffen vrij, maar dit is onvoldoende om aan de vraag te voldoen: slechts een derde van de totale vraag kan hiermee worden ingevuld.

Naast deze visie op de grondstoftekorten gaf het symposium podium aan een nieuwe DGBC-beoordelingsmethode om de circulariteit van een gebouw te bepalen. Dit aan de hand van 7 thema’s. Hoogleraar Gebiedsontwikkeling Co Verdaas van TU Delft riep op tot een dialoog van betrokkenen met een open mind en scherp oog voor biodiversiteit, gezondheid en welbevinden. Directeur Petra Souwerbren van de GNMF gaf op haar beurt de kansen weer van winning van primaire grondstoffen op de juiste manier.   

Foto’s door: Frits van Alphen, foto bovenaan: Taco van Hoek, Rudy van der Helm, Petra Souwerbren en Co Verdaas

Deel dit artikel

permalink