Bouwstenen voor de toekomst: variaties in woonvormen voor ouderen

Hoe willen ouderen wonen? Steeds vaker nemen gewone burgers zelf het initiatief tot bijzondere concepten. Een uitgebreid overzicht van de variatie in woonvormen biedt het boek Bouwstenen voor de Toekomst, geschreven door Daniëlle Harkes en Yvonne Witter. Het boek is verschenen bij het vijftienjarig bestaan van het Kenniscentrum Wonen-Zorg van Aedes-Actiz.

Rond de eeuwwisseling stond extramuralisering en het scheiden van wonen en zorg net als nu sterk in de belangstelling. De AWBZ moest ‘vermaatschappelijkt’ worden, zorg moest meer naar de wijken en mensen met een beperking en ouderen moesten uit de bossen en de verzorgingshuizen aan de randen van de stad, ze moesten nadrukkelijker onderdeel worden van de samenleving. 

Op die golf van belangstelling is het Kenniscentrum opgericht, om woningcorporaties en zorgorganisaties te inspireren en te stimuleren om meer innovaties op het gebied van wonen en zorg te realiseren.

Ruim vijftien jaar vervulde het centrum deze rol met verve. Manager Daniëlle Harkes en adviseur Yvonne Witter kijken in hun boek terug op de ontwikkelingen in deze periode en ze kijken vooruit. 

Welke woonzorgconcepten zijn er, hoe verging het de voorlopers en vooral: wat nemen we mee naar de toekomst, op een moment dat langer thuis wonen steeds belangrijker wordt gevonden? 

Met uitgebreide interviews met deskundigen en betrokkenen en aan de hand van prikkelende praktijkvoorbeelden is Bouwstenen voor de toekomst een inspirerend boek voor professionals in de zorg en in de bouw.

Het boek is een uitgave van Aedes-Actiz en Acquire Publishing. Lees hier alle informatie over de Masterclass Bouwstenen voor de Toekomst en schrijf direct in! 

Foto bovenaan:

Minister Hugo de Jonge van VWS krijgt een exemplaar van het boek overhandigd door de schrijfsters, Daniëlle Harkes en Yvonne Witter.

Deel dit artikel

permalink