De financiële consequenties van gezond en circulair bouwen

Uit een samenwerking tussen HEVO en C2C ExpoLAB kwam een businesscase die de financiële consequenties van circulair bouwen inzichtelijk maakt. In de uitwerking is onder andere de invloed van een gezond binnenklimaat opgenomen.

Foto: De consequenties van gezond en circulair bouwen worden inzichtelijk gemaakt.

‘Wat levert gezond en circulair bouwen daadwerkelijk op?’ en ‘Welke investering is er nodig?’ Deze twee vragen branden op de lippen van menig gebouwbeheerder en -eigenaar. Om deze vragen te beantwoorden werd in onder andere het stadskantoor Venlo onderzoek gedaan naar de harde inverdieneffecten van circulaire gezonde gebouwen.

Op basis van de resultaten van het onderzoek werd een tool ontwikkeld. Hiermee kunnen ondernemers zelf twee businesscases berekenen. Bijzonder is de mogelijkheid om een bouwbesluit-gebouw te vergelijken met een circulair en gezond gebouw. Verder kunnen (standaard) materialen en systemen vergeleken worden met duurzamere versies hiervan.  

Doel van het gereedschap is om in één oogopslag duidelijk te maken wat de invloed is op de totale investering, exploitatiekosten, terugverdientijd en kasstroom. Uit het voorbeeld van stadskantoor Venlo blijkt al dat de terugverdientijd bijvoorbeeld 15 jaar kan zijn, maar er na een jaar al een positieve kasstroom mogelijk wordt.

Kennis delen en leren

Op 12 juni 2019 vindt een innovatieworkshop plaats over businesscases en restwaarde van gezonde en circulaire materialen en gebouwen.Tijdens de bijeenkomst zijn er presentaties en interactieve sessies over: 

  1. Zachte inverdieneffecten van gezonde gebouwen (UM)
  2. Residual Value Calculator als model om restwaarde van bouwmaterialen te berekenen (TNO & C2C ExpoLAB)
  3. Business case voor circulaire gezonde gebouwen (waarin de harde en zachte inverdieneffecten terugkomen) (HEVO & C2C ExpoLAB)

Meer informatie en de inschrijfmogelijkheid vind je via deze link.

Deel dit artikel

permalink