Van ‘Red Light District’ naar toekomstbestendig ‘Green Light District’

In de Amsterdamse binnenstad verrijst het ‘Green Light District’. Diverse koplopers zorgen dat het oudste gedeelte van de stad, inclusief het Red Light District, wordt omgedoopt naar deze groene en duurzame variant.

“Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal!” Dat is het motto van de verduurzamers die betrokken zij bij het project. “We gaan niet wachten tot de warmtenetten via de randen de stad zullen voorzien van warmte”, geeft directeur Suze Gehem van De Groene Grachten aan. De winnaar van de Young Professional Award 2017 van de ABN AMRO Duurzame 50 noemt het Green Light District het groene hart van de stad. “Hier stippelen bewoners, bedrijven, organisaties en de gemeente met elkaar een slimme route uit naar een duurzame stad.”

5 icoonprojecten en shopping street

De aanpak voor het gebied is bottom-up en mensen werden bij elkaar gebracht om te verduurzamen. Onder leiding van hoogleraar en Duurzaam Gebouwd-expert Andy van den Dobbelsteen doet de TU Delft een uitgebreid onderzoek naar de kansen. Er worden 5 icoonprojecten opgestart en er komt een sustainable shopping street.

Grachtenpand als duurzame hub

Vandaag (20 juni) wordt het Green Light District gelanceerd, met de opening van het grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal 136. Het pand fungeert als duurzame hub en er worden rondleidingen door het pand gegeven waarin de duurzame plannen voor het pand en gebied worden uitgelegd.

Deel dit artikel

permalink