Nieuwe eisen BENG gepubliceerd, maar vertraging met software

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) zijn bijgewerkt van één naar drie eisen. Deze zijn gericht op de energiebehoefte, het primaire fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie van een gebouw. De invoering van de nieuwe eisen en het nieuwe energielabel is echter uitgesteld tot 2021. [update]

De nieuwe BENG-eisen stellen aparte eisen aan de buitenkant van een gebouw, in tegenstelling tot de huidige EPC-eis (Energie Prestatie Coëfficiënt). Ook is het aandeel hernieuwbare energie nu geen aparte eis, waardoor bijvoorbeeld matige isolatie van een gebouw kan worden gecompenseerd met zonnepanelen. De nieuwe eisen moeten dergelijke scenario’s voorkomen.

De eisen zijn ingevoerd omdat de Europese Unie naast energiebesparing ook de investering in hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, wil stimuleren. Als gebouwen zelf energie opwekken en toewerken naar één Europees energienetwerk, moet dat resulteren in schonere en goedkopere energie.

Invoering

Wanneer de drie nieuwe BENG-eisen worden ingevoerd, is nog onbekend. Neprom, Bouwend Nederland, Aedes en de BNA/NVA hebben uitstel verzocht, omdat er vertraging is ontstaan in het ontwikkelen van nauwkeurige software voor het berekenen van de nieuwe eisen door opleidingen en bouwpartijen. De minister laat weten spoedig met een beslissing te komen.

==UPDATE==

Op dezelfde dag van de eerste publicatie van bovenstaande werd bekend dat de BENG-eisen pas per 1 januari 2021 worden ingevoerd. Dat schrijft minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Deze nieuwe eisen zorgen voor betere energieprestaties van nieuwe gebouwen.

Om de BENG-eisen te kunnen berekenen is software nodig. Deze rekensoftware wordt door de markt ontwikkeld. Ondanks het harde werken van de partijen was de software eind 2019 nog niet gereed. Dit komt vooral door de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800.

Ingangsdatum

Neprom, NVB-Bouw, Bouwend Nederland, Aedes, IVBN en BNA hebben daarom gevraagd om de BENG-eisen per 1 januari 2021 in te laten gaan in plaats van 1 juli 2020. Omdat zorgvuldigheid voorop staat bij de invoering en om de partijen voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe regels heeft minister Knops hiermee ingestemd.

Energielabel

Omdat dezelfde bepalingsmethode en rekensoftware nodig is om het nieuwe energielabel te kunnen berekenen wordt die ook per 1 januari 2021 ingevoerd. Het nieuwe energielabel wordt gebaseerd op het primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar en geeft een genuanceerder beeld van de energieprestatie van een woning of gebouw.

Deel dit artikel

permalink