Rijk nodig bij overstap naar inductie door complete wijk

Om in de wijk Overvecht-Noord via inductiekoken de omslag te maken naar aardgasvrij kijken de partners in het project naar de overheid. De gemeente Utrecht, netbeheerder Stedin en drie Utrechtse woningcorporaties vragen het Rijk om hulp.

De Utrechtse wijk Overvecht-Noord is een van de koplopers uit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). 8000 woningen worden hier vóór 2030 aardgasvrij gemaakt. Het gasnet in de wijk wordt voornamelijk gebruikt voor koken en moet binnenkort worden vervangen. Dat is meteen een logisch moment om over te stappen op koken op inductie.

De samenwerkende partners in dit project ontwikkelden een woonlastenneutraal aanbod voor de huishoudens, die alleen nog de stap naar elektrisch koken moeten maken. Dat pakket bestaat uit de overstap naar een inductieplaat, een pannenset en de noodzakelijke onroerende aanpassingen in de woning, zoals het verzwaren van de elektravoorzieningen en de verwijdering van de gasaansluiting.

Positief

Een bewoner betaalt in ruil daarvoor een maandelijkse bijdrage die gelijk staat aan de vastrechtkosten van de huidige gasaansluiting. De eerste groep bewoners reageerde positief op dit woonlastenneutrale aanbod. Het Rijk is echter wel op vier punten nodig om dit aanbod bereikbaar te maken voor meer bewoners binnen en buiten de wijk Overvecht. Vandaar de oproep - gisteren - van de samenwerkende partners aan het Rijk en de vraag naar:

  1. Bied mogelijkheden aan woningbouwcorporaties om te investeren in inductiekoken in ruil voor een maandelijkse bijdrage van de huurder. De bijdrage is vergelijkbaar aan het huidige vastrecht voor gas.
  2. Zorg net als bij de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH-subsidie) voor een subsidie voor particuliere huiseigenaren, aangevuld met een landelijke garantstelling die het mogelijk maakt om de kosten over een langere periode te financieren.
  3. Ga met de samenwerkende partners in gesprek over hoe maatschappelijke belangen, zoals het voorkomen van gasvervanging, kunnen meewegen in het aanbod naar bewoners. Wanneer bewoners in Overvecht-Noord voor 2023 hun gasfornuis inruilen voor een inductiekookplaat kan een ‘maatschappelijke desinvestering’ in het gasnet worden voorkomen. Deze vermeden investering kan niet gebruikt worden om het aanbod voor de woningeigenaren sluitend te maken.
  4. De garantie van het Rijk is nodig om het gasnet te verwijderen en niet te vervangen. Kiest een handjevol bewoners niet voor het woonlastenneutrale inductiekoken, dan wordt alleen voor deze kleine groep het volledige gasnet vervangen. De samenwerkende partners willen dit voorkomen en vragen het Rijk om een stok achter de deur via de Crisis- en herstelwet.

Bron: persbericht Stedin.net

Deel dit artikel

permalink