Ziekenhuis levert duurzame restwarmte aan naastgelegen nieuwbouw

Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is het eerste ziekenhuis in Nederland dat haar restwarmte gaat doorleveren aan woningen. Daarvoor is een overeenkomst gesloten tussen het ziekenhuis, warmteleverancier Eteck en ontwikkelaar Borghese Real Estate.

Het Delftse ziekenhuis beschikt over een duurzaam warmte-koudeopslagsysteem. Deze installatie slaat jaarlijks meer warmte op dan dat het ziekenhuis nodig heeft. De extra warmte wordt straks geleverd aan het nieuw te ontwikkelen en naastgelegen Bethelpark. Daar worden in 2023 351 appartementen en 4 commerciële ruimten aardgasvrij voorzien van ruimteverwarming en warm tapwater.

Om het geheel te realiseren wordt een zeer duurzaam en klein warmtenet aangelegd, waarop de nieuwe woningen worden aangesloten. Hierdoor worden beschikken de toekomstige bewoners over duurzame warmte, met vloerverwarming, en over warm tapwater.

Ambities Delft

Naar verwachting neemt Eteck ongeveer 5000 GJ per jaar af van het Reinier de Graaf Gasthuis. Doordat de woningen straks zonder aardgas verwarmd worden, kan hiermee 163.400 m3 gas worden bespaard. Een besparing van meer dan 290.000 kg CO2. De gemeente Delft is enthousiast over de samenwerking en de duurzame oplossing. Het helpt de duurzaamheidsambities van de Zuid-Hollandse stad te verwezenlijken.

Bethelpark, een nieuwbouwproject dat staat voor stedelijk wonen, wordt ontwikkeld door Borghese Real Estate. De woningen worden door Bouwinvest en een woningcorporatie verhuurd.

Om alle bewoners van duurzame warmte te kunnen voorzien, wordt een inkoppeling gerealiseerd in de techniekruimte van het ziekenhuis. Ondergrondse leidingen brengen de warmte vervolgens over naar de techniekruimte van Eteck in Bethelpark. Het voorverwarmde water wordt hier met duurzame warmtepompen opgewaardeerd voor bruikbare warmte in de woningen. Borghese Real Estate werd in dit traject geadviseerd door IF technology.

Verantwoordelijkheid

Het samenwerkingsproject past bij de ambitie van het Reinier de Graaf Gasthuis. Een woordvoerder van het ziekenhuis stelt: “Zo nemen wij bewust verantwoordelijkheid tegenover patiënten, bezoekers, medewerkers en de omgeving als het gaat om duurzaamheid en milieu. Samen met organisaties uit de regio bedenken we verder ook manieren om slim om te gaan met energie, water, voedsel, afval en medicijnen.”

Bron: persbericht Eteck

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Delft, Zuid-Holland