Met collectoren in asfalt warmte opwekken

In Veenendaal start een onderzoek naar de mogelijkheden om huizen duurzaam te verwarmen met warmte uit asfalt. De Provincie Utrecht en de gemeente Veenendaal gaan zich hier samen op storten.

In het onderzoek gaat het om een rondweg aan de oostkant van Veenendaal (N233), waar pal achter de geluidswal huizen staan. Ook toekomstige woningen en andere gebouwen kunnen gaan profiteren van de duurzame opwekking van warmte. Eerder onderzoek in opdracht van de provincie Utrecht heeft al aangetoond dat het technisch en (mogelijk ook) financieel haalbaar is warmte uit het asfalt te halen en te gebruiken.

Het onderzoek betreft niet alleen zonnecollectoren in het asfalt, maar ook zonnepanelen in bermen en geluidsschermen voor het opwekken van duurzame elektriciteit. Dat moet gaan gebeuren tijdens de al eerder voorziene reconstructie van de provinciale N233 tussen 2024 en 2027. Naast extra rijstroken komt er ook een verdiept kruispunt bij.

Gedeputeerde Huib van Essen (Energietransitie) zegt over het project: “Als provincie willen we onze infrastructuur zoveel mogelijk benutten om duurzame energie op te wekken. Deze reconstructie biedt een uitgelezen kans voor dit dubbelgebruik van ruimte.”

“Als gemeente werken wij hard aan de warmtetransitie”, vervolgt wethouder Engbert Stroobosscher (Fysieke Leefomgeving). “Dit is een mooie kans om een deel van onze woningen te verwarmen met de warmte uit het asfalt van de naastgelegen weg. Bovendien geeft dit extra energie om samen de verbreding van de Rondweg-oost zo snel als mogelijk te realiseren.”

Innovatief

Asfaltcollectoren, zo meldt de provincie Utrecht, worden in Nederland nog beperkt toegepast. Dankzij dit project kan de overheid meer ervaring opdoen met deze duurzame manier van energie opwekken. Nog niet eerder werd over een lengte van 3,5 kilometer warmte uit asfalt gehaald om huizen te verwarmen.

De eerdere haalbaarheidsstudie van ingenieursbureau TAUW zal verder worden uitgewerkt, waarbij onderzocht wordt:

De investeringen in de energiesystemen vergen naar schatting een bedrag van 15 tot 20 miljoen euro. Pakt het vervolgonderzoek goed uit, dan wordt aan de Provinciale Staten een financieringsvoorstel voorgelegd. Het onderzoek is naar verwachting uiterlijk 2023 afgerond.

Bron: Provincie Utrecht
Foto boven: Shutterstock

Deel dit artikel

permalink