Groei van verduurzaming vergt meer investeringen

De verduurzaming van woningen en wijken komt in een stroomversnelling, zeker als de plannen van het nieuwe kabinet werkelijk gestalte gaan krijgen. Steeds meer platforms, zoals Woon Duurzaam, dragen bij aan die groei, maar ondertussen zijn ze zelf ook op zoek naar manieren om groei te mogelijk te maken

De verduurzaming van het woningbestand in Nederland wordt op veel manieren aangejaagd. De Transitievisie Warmte is daarin een factor, maar er zijn meer oorzaken aan te wijzen. De sterk stijgende energieprijzen van het afgelopen jaar hebben er ook voor gezorgd dat veel mensen de verduurzaming van hun woning oppakken.

Woningeigenaren weten echter vaak niet goed hoe ze de stap naar een volledig duurzame woning moeten maken. Het is bovendien een zoektocht naar de juiste partijen. Lokale installateurs zijn lang niet allemaal goed voorbereid op de specifieke vragen over verduurzaming. Vandaar de groei van platforms als Duurzaam Wonen, dat huizenbezitters met een integraal pakket van maatregelen helpt aan een energieneutrale woning.

Maatwerk

De initiatiefnemers achter Duurzaam Wonen stonden aanvankelijk in grote zalen waar soms maar tien mensen verschenen en ook in uitpuilende ruimten met daarin veel te veel mensen. Daar hoorden zij dat Woon Duurzaam aan huiseigenaren een Energieplan op Maat biedt om energieneutraal te kunnen wonen, inclusief wat de beste koop en de beste aanbieding is. Zo krijgen de mensen een hoogwaardige, merkonafhankelijke, complete oplossing voorgeschoteld en de mogelijkheid om hun energieverbruik thuis te optimaliseren.

Duurzaam Wonen zag dat hun strategie echt werkte. Ook de zoektocht naar financiering van de plannen sloeg aan, met de komst van drie ondernemende en maatschappelijk betrokken financiers: EIT InnoEnergy, Doen Participaties en Mijn Domein. Daarmee kwamen middelen beschikbaar om de duurzame plannen op te schalen. Met de one-stop-shop-aanpak zijn inmiddels honderden woningen verduurzaamd. Huiseigenaren ontdekten zo de mogelijkheden voor energiebesparing, verduurzaming van woningen en verminderde afhankelijkheid van de energieprijzen.

Het bedrijf werkt ook samen met een aantal gerenommeerde leveranciers en zag vanaf de start van de activiteiten een consistente jaarlijkse omzetgroei van drie cijfers. Om verdere groei te bewerkstellingen, is het bedrijf nu op zoek naar nieuwe investeerders en start daarom vandaag een crowdfundingactie. Duurzaam Wonen wil de automatisering voor haar platform uitbreiden om een grotere schaal aan te kunnen en ook groei van het team en de marketingactiviteiten liggen in het verschiet.

Tekst: Ysbrand Visser
Bron: Duurzaam Wonen

Beeld: Shutterstock

Deel dit artikel

permalink