Stichting Bouwerzzz verbetert biodiversiteit bij projectlocaties

De kersverse Stichting Bouwerzzz maakt het mogelijk om lokale natuurprojecten te steunen, als compensatie voor de bouwactiviteiten. Het initiatief werd geboren uit meerdere bedrijven, waaronder Van Wijnen.

De bouw heeft een grote impact op de biodiversiteit, want bij nieuwbouw gaat bijvoorbeeld vaak natuur verloren. De uitdaging schuilt erin om de natuur op dezelfde of grotere schaal binnen het bouwgebied terug te brengen. Om de negatieve impact op de natuur te minimaliseren werd Stichting Bouwerzzz opgericht, als netwerk voor verbetering van biodiversiteit. Betrokken bij de stichting zijn Dura Vermeer, Van Wijnen, Vink Bouw, TAUW en Witteveen + Bos.

Om meer impact te maken is een van de doelen om zoveel mogelijk partijen in de keten te laten aansluiten: van leverancier tot opdrachtgever. De ambitie is om voor iedere vierkante meter die een bouwproject in beslag neemt, ergens in de omgeving vier vierkante meter natuur te creëren. Deelnemende bouwbedrijven, adviesbureaus, toeleveranciers en andere stakeholders kunnen ook een donatie doen, waarmee het mogelijk wordt om extra natuur te creëren of onderzoek te doen naar biodiversiteit.

Lokale natuurprojecten

De stichting beheert een ruim portfolio van diverse lokale natuurcreatieprojecten, aangedragen door organisaties als IVN en Trees for All. Per project wordt aangegeven wat de doelstellingen en verwachte effecten voor de biodiversiteit zijn en welke donatie noodzakelijk is om dit te realiseren. Een speciale ‘map’ maakt het mogelijk om een geschikt lokaal natuurproject te vinden. Een bouwproject of -bedrijf stelt budget ter beschikking en investeert daarmee in een lokaal initiatief. Voor ieder type project wordt gezocht naar een passend aanbod. Het natuurherstel, -behoud en -beheer van de projecten besteedt de stichting uit aan experts.

Deel dit artikel

permalink