ROCKPANEL nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Onlangs trad ROCKPANEL toe als nieuwe partner van Kennisplatform Duurzaam Gebouwd. Duurzaamheidsambities nu én in de toekomst worden door de organisaties uiteengezet in een interview.

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?
ROCKPANEL® is een leverancier van esthetische gevelbekleding voor - grotendeels - de geventileerde façade en detaillering rondom het dak. ROCKPANEL is onderdeel van de ROCKWOOL Group en als Scandinavisch bedrijf zit duurzaamheid in het DNA. ROCKWOOL investeerde als een van de eersten in recycling. Het robuuste maar flexibele plaatmateriaal - ROCKPANEL kan worden gebogen en getordeerd - sluit prima aan bij architectonische trends als organische vormen en duurzaamheid, met een sterke nadruk op lage kosten en een korte installatietijd.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?
Rockpanel is onderdeel van de ROCKWOOL Group. Een onderneming waar respect voor mens en milieu al vele jaren hoog in het vaandel staat. Alle organisaties binnen de groep ondersteunen de kwaliteit van het milieu, de veiligheid en het comfort van mensen.

Deze beleidsmatige betrokkenheid bij maatschappij en milieu is sinds jaar en dag stevig verankerd in het beleid en wordt in de volle breedte in de praktijk gebracht, van optimalisatie van de productie en het gebruiken van groene energie tot aan recyclingfabrieken en het ondersteunen van marktinitiatieven. In 2011 is dit bekrachtigd met een BRE-certificaat op productniveau, waarmee we een levensduur van 60 jaar aantonen. ROCKPANEL was hiermee een van de eerste gevelsplaatspecialisten die dit op productniveau kunnen aanbieden.

De basis hiervoor is o.a. onze grondstof, basalt (vulkanisch gesteente), een natuurlijke grondstof met onuitputtelijke, natuurlijk toegankelijke reserves. Via een innovatief productieproces wordt uit 1m3 basalt meer dan 400 m2 gevelmateriaal geproduceerd. De producten worden voorzien van watergedragen primer- en kleurcoatings. De panelen hebben een erkende levensduur van 60 jaar op de gevel. ROCKPANEL is zeer geschikt voor diverse bevestigingssystemen en kan met lage demontagekosten volledig gerecycled worden.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
ROCKPANEL wordt inmiddels regelmatig voorgeschreven in duurzame projecten. Een van de allereerste projecten waarbij de architect bewust koos voor recyclebare materialen was Paul Griffith van Michael Whitley Architects die getekend hebben voor het recycling center Bangor. In Nederland was een van de eerste projecten in Roosendaal, passiefhuis project van de architect Han van Zwieten. Het is eigenlijk een logische keuze van opdrachtgevers om steeds meer bewust de keuze te maken met producten die aan het einde van de levenscyclus hergebruikt kunnen worden.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
De functie van gebouwen moet veel flexibeler worden. Hierover zijn we het met zijn allen eens. Dit betekent dat je ook in de materialisatie er meer rekening mee moet gaan houden dat gebouwen, net zoals in de auto-industrie, demontabel moeten zijn en dat de verschillende bouwelementen gemakkelijk van elkaar te scheiden moeten zijn voor hergebruik. Deze kosten zouden bij de initiële investering ook mee moeten wegen. Voor plaatmateriaal in zijn totaliteit is dat positief. Het is dus logisch dat we ons aansluiten bij  Duurzaam Gebouwd als partner, aangezien we deze filosofie delen.

Foto: Mark Gerardts, Managing Director ROCKPANEL

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rockpanel