Zelfvoorzienende woning van natuurlijke materialen

In opdracht van pensionado Jan Maas bouwt Marc van Dijk Bouw en Timmerwerken een zelfvoorzienende modelwoning in de vorm van een hooiberg. Hiervoor gebruiken ze zo veel mogelijk natuurlijke materialen.

“Afgelopen maart zijn de voorbereidende werkzaamheden begonnen”, vertelt Maas, die met name aandacht vraagt voor de bouwwijze. “De fundering bestaat uit schuimbeton met een Rc van ca. 5. Daarnaast wordt de basis gevormd door houtskeletbouw van houten l-profielen en lvl-materiaal, in combinatie met strobalen als isolatie en leem als binnenafwerking.” De buitenzijde wordt gepotdekseld met lariksplanken en aan de zuidzijde is het voorzien van tras.

Door natuurlijke isolatiematerialen toe te passen, komt de Rc-waarde op ongeveer 10 uit. “Hiervoor kwam stro in combinatie met leem en hout als beste keuze naar voren. Hiervoor gebruiken we dus strobalen.”

CO2-positief

Het doel is om de kosten van het ontwerp over een periode van 50 jaar zo laag mogelijk te houden, legt Maas uit. “Dit kan door te streven de kosten voor onderhoud en energie zo laag mogelijk te houden. Daarnaast willen we zo veel mogelijk materialen gebruiken, die bij voorkeur bij de sloop of vervanging hergebruikt kunnen worden. Deze gebruikte materialen en de bouw dienen zo veel mogelijk CO2-positief zijn. Zo willen we het milieu zo weinig mogelijk belasten.”

Een ander streven is dat deze hooiberg zelfvoorzienend is. Dit betekent: geen aansluitingen voor gas, water en riolering. Er komt wel een elektrische aansluiting omdat er ca. 4.000 kWh per jaar wordt opgewekt en het eigen verbruik minder dan 2.500 kWh per jaar zal zijn. “De beste besparingsmogelijkheden zijn te vinden in een goede isolatie van het gebouw”, vertelt Maas. “16 pv-panelen zorgen voor het opwekken van eigen energie. Voor warm water in de keuken en koken zorgt elektrische energie. Voor de verwarming en de warmwatervoorziening voor bad en douche wordt gebruik gemaakt van een houtvergassing cv-kachel in combinatie met een warmtebuffer van 2,5 m3. Een grondbuis van 40 meter met een dekking van 2 meter zorgt voor aanvoer van verse lucht. In de zomer koelt de bodem de lucht met ca. 10°C en in de winter wordt de lucht voorverwarmd met ca. 10°C. Dit bespaart zo’n 2.000 kWh aan koeling en verwarming.” Bij de EPC-berekeningen komt Maas uit op -0,06. “In de praktijk verwachten we -0,2: het huis wordt dus actief.”

Buitenwanden

Naar verwachting is deze woning, die Maas als seniorenmodelwoning bouwt en zelf gaat bewonen, voor de zomer van 2015 klaar. De 'hooiberg' staat in het Gelderse Meteren. Bij dit project krijgt bouwer Van Dijk hulp leerlingen van voor Bouwmensen,  een opleiding voor toekomstige medewerkers in de bouw, met diverse vestigingen verspreid door het hele land. “5 à 7 leerlingen helpen hem daarbij”, vertelt Maas. “Zo zijn de buitenwanden in de Bouwmensen-werkplaats gemaakt.”

Deel dit artikel

permalink