'C2C practice in education'

Het onderwijs omarmt Cradle to Cradle, maar dat mag nog veel structureler: Bedrijven blijken naarstig op zoek naar jongeren die zijn opgeleid in het C2C-denken. 

De nieuwe publicatie 'Inspired by Cradle to Cradle; C2C practice in education' bevat meer dan tien aansprekende praktijkvoorbeelden die docenten en beleidsmakers inspiratie bieden om C2C definitief een plek te geven in het onderwijs.

Over Cradle to Cradle
Cradle to Cradle is ontwikkeld door prof. dr. Michael Braungart c.s. om producten en systemen op een goede manier te produceren; voor het individu, het milieu en de samenleving als geheel. Voor een duurzame toekomst is 'een beetje zuiniger doen' namelijk niet genoeg. Braungart: "We'll just destroy the planet a little later. That doesn't make sense."

Bovendien is 'minderen' een negatief uitgangspunt. C2C hanteert positieve uitgangspunten en doelen die inspireren. De uitgangspunten voor C2C zijn: 1. Afval = voedsel. 2. Gebruikmaken van duurzame energie (zon, wind, water, biobased). 3. Benut diversiteit: biodiversiteit, diversiteit in concepten, culturele diversiteit, enzovoorts.

Voor docenten en beleidsmakers
Woordvoerder drs. Antoine Heideveld: "Om aan een gezamenlijke toekomst te bouwen, is het nodig de C2C-principes overal toe te passen. Daarvoor zijn geïnspireerde en goed opgeleide mensen nodig. Onze initiatiefgroep heeft de publicatie  'Inspired by Cradle to Cradle; C2C practice in education' samengesteld om docenten en beleidsmakers te inspireren C2C in de onderwijsprogramma's op te nemen."

Voorbeelden in het onderwijs
Gelukkig gebeurt er al het nodige in het onderwijs. De publicatie bevat voorbeelden van de C2C-aanpak op alle onderwijsniveaus. Van een voorbeeld-lespakket in het primair onderwijs, tot informatie over opdrachten voor mbo-studenten, hbo'ers en een master-programma van de Universiteit Twente.

Op 30 mei start een speciale masterclass 'Cradle to Cradle in Higher Education' aan de Erasmus Academie waar Braungart behalve veel inspiratie ook praktische handvatten geeft voor de toepassing van de C2C-principes in het ontwerpen van onderwijs.

Bedrijven lopen voor
Over de hele wereld werken inmiddels enkele honderden bedrijven volgens de Cradle to Cradle-principes. Bij de Nederlandse fabrikant DESSO is 90% van de polyamide tapijttegels al Cradle to Cradle gecertificeerd. Ook pioniers als de Van Gansewinkel Groep en AkzoNobel passen C2C toe. Technische kennis speelt een rol in deze innoverende ontwikkeling, maar bijvoorbeeld ook kennis van verandermanagement binnen organisaties.

Cradle to Cradle beïnvloedt alle bedrijfsonderdelen en laat zich vertalen in diverse functies. Bedrijven zoeken hiertoe opgeleide mensen, maar kunnen ze nog nauwelijks vinden. Sterker: onderwijsinstellingen lopen achter op het tempo waarin multinationals nieuwe ontwikkelingen doorvoeren.

Internationale showcases
De Nederlandse organisaties AgentschapNL, DHO, Gevleugelde Woorden en Hiteq hebben het voortouw genomen om enkele goede (inter)nationale voorbeelden bij elkaar te brengen in de publicatie 'Inspired by Cradle to Cradle; C2C practice in education'.

Om de opgedane ervaringen wereldwijd aan te bieden en ook buitenlandse geïnteresseerden gemakkelijk toegang te bieden tot de informatie, is de publicatie in het Engels opgesteld. De initiatiefgroep wil hiermee C2C hoog op de agenda van het onderwijs in Europa plaatsen.

Download
De publicatie is te downloaden in het Engels en Nederlands via de website van Hiteq

Deel dit artikel

permalink