‘Bezint eer ge begint’

BIM reduceert faalkosten en verbetert samenwerking, maar is vanwege de langzame verandering van de bouwsector niet zaligmakend.

Deze conclusies bleken uit een BIM-voorlichtingsbijeenkomst voor afbouwbedrijven, georganiseerd door Knauf. Deze leverancier van afbouwoplossingen heeft een eigen BIM-specialist in huis die invulling geeft bij projecten en een BIM-bibliotheek op de bedrijfswebsite.

Sprekers Gijs Derks van Hendriks Bouw en Ontwikkeling, Davy Gilesen van Tenback Afbouw en Jorik Post van Knauf presenteerden de voordelen van BIM. Zo heeft BIM een positief effect op de doorlooptijd van een project, reduceert het faalkosten en verbetert het de samenwerking.

Niet zaligmakend

BIM bleek ook niet zaligmakend, omdat er langzaam een verandering gaande is in de bouwwereld die tijd nodig heeft. Het traditionele bouwproces en de positie die een afbouwer daarin inneemt zal niet veranderen.

Denk na over implementatie

Toch blijkt BIM een handig hulpmiddel, want een goed gemodelleerd project kan een afbouwer veel calculatietijd besparen. De tip voor de aanwezige afbouwbedrijven was dan ook om eerst naar eigen bedrijfsvoering te kijken, naar de clientèle en positionering. In plaats van blind te starten met de methodiek is het goed om goed na te denken over de implementatie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Knauf BV