Opruimactie Amsterdamse grachtenplastic

Op 9 juli vindt een missie plaats om zoveel mogelijk plastic uit de Amsterdamse grachten te vissen. Tweede Kamerleden Liesbeth van Tongeren van Groenlinks en Carla Dik-Faber van de ChristenUnie halen het plastic op vanuit een boot gemaakt van PET-flessen.

De Interface-boot bestaat uit ruim 7000 PET-flessen, opgehaald door de plasticvissers van Plastic Whale. De missie om plastic op te vissen maakt onderdeel uit van een bredere missie van de organisaties om meer bewustwording te creëren bij politiek en bedrijfsleven over het groeiende probleem van plastic afval in binnen- en buitenwateren.

Problemen door plastic soep

“De plastic soep zorgt voor grote problemen”, vindt Van Tongeren. “Daarom strijd ik al jaren, met vele anderen, tegen vervuiling door plastic.” Ook Carla Dik-Faber is enthousiast. “Plastic is handig en goedkoop, maar aan het eind van het verhaal is plastic ook een enorm probleem voor het milieu. Dat vraagt om verstandige keuzes: minder verbruik en meer hergebruik.”

Bedreiging voor ecosysteem

Het initiatief vraagt aandacht om minder grondstoffen te gebruiken, gebruikte producten te recyclen en duurzamer te produceren. “Het plastic dat drijft op onze oceanen, maar ook op de grachten van Amsterdam, vormt een grote bedreiging voor het ecosysteem. We willen hiervoor aandacht vragen en aantonen dat circulair produceren mogelijk is en geld oplevert.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Interface Nederland BV