Dak nieuwe IKEA in Zwolle vol met zonnepanelen en windturbines

De nieuw te bouwen IKEA-vestiging in Zwolle moet de meest duurzame grootschalige winkel van Nederland worden. Dit wordt gerealiseerd door middel van verschillende innovatieve duurzame oplossingen.

Zo gaat de vestiging gebruikmaken van grondwater voor warmte- en koudeopslag en het terugwinnen van warmte. Ook komen er zonnepanelen en windmolens op het dak voor het opwekken van hernieuwbare energie. IKEA Zwolle wordt hierin gesteund door de provincie Overijssel.

De koopovereenkomst van de bouwgrond werd woensdagop de bouwlocatie ondertekend door René de Heer - wethouder Verkeer, Economie en Vastgoed namens gemeente Zwolle - en Johannes Ferber - Property & Expansion Manager IKEA.

IKEA Nederland investeert 50 miljoen euro in de bouw van IKEA Zwolle. Bij de bouw, die als alles volgens plan verloopt start in het voorjaar van 2013, betrekt IKEA zoveel mogelijk het lokale bedrijfsleven. “De werkzaamheden worden bijvoorbeeld in kleinere eenheden uitbesteed om ook lokale en regionale ondernemingen de kans te geven voor het verkrijgen van opdrachten. Ook na de opening zullen we voor zaken als bewaking en schoonmaak bedrijven in de omgeving benaderen”, aldus Johannes Ferber van IKEA. “We kijken er erg naar uit om in nauwe samenwerking met IKEA Zwolle en de lokale gemeenschap het meest duurzame grootschalige woonwarenhuis van Nederland te realiseren.”

In Zweden heeft IKEA een flinke naam hoog te houden op duurzaam gebied. Eind juni nog maakte IKEA bekend dat het bedrijf gaat investeren in de bouw van 30 windturbines in een nieuw windmolenproject op Glötesvålen, een berg op Härjedalen in Zweden. Glötesvålen is één van grootste windenergieprojecten op het land in Europa. Met de 30 windturbines wordt straks genoeg energie opgewekt om alle gebouwen en werkzaamheden van IKEA in Zweden van energie te voorzien.

De investering van IKEA is één van de grootste tot nu toe in een windenergieproject in Scandinavië. De IKEA Group heeft op dit moment wereldwijd 96 windmolens in gebruik of in aanbouw, waaronder 9 in Zweden. Deze nieuwe investering brengt het totaal aantal windmolens in Zweden op 39. Het nieuwe project in Glötesvålen gaat naar schatting in totaal 20 GWh (opgesteld vermogen 90MW) per jaar produceren.

Bron: Gemeente Zwolle/ IKEA

Deel dit artikel

permalink