Nieuwe generatie windmolens bij ICDuBo

Naast zonnepanelen is er door de komst van een nieuwe generatie stadswindmolen, de ‘Archimedes Windmill’, een concurrerend alternatief. De Europese primeur is te zien in het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in Rotterdam.

De Archimedes Urban Wind Turbine is een nieuw type windturbine, bestaande uit drie cirkels die als spiralen in elkaar zijn gewikkeld en uitgevouwen. Hierdoor ontstaat een driedimensionale conische turbine, vergelijkbaar met langwerpige schelpen die op het strand zijn te vinden.

Biomimicry
Deze benadering van de wetenschap, die zich baseert op de kunst van het nabootsen van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke problemen op te kunnen lossen, heet Biomimicry. De bijzondere constructie zorgt ervoor dat wind wordt aangezogen en de turbine optimaal presteert en daarmee aanzienlijk beter rendeert dan een normale urban propeller windmolen.

Bebouwde omgeving
Bij ICDuBo is de revolutionaire Archimedes windmolen nu al te bewonderen. De spiraalvormige en geluidarme windturbine is speciaal ontwikkeld voor de bebouwde omgeving. De hippe spiraalvormige turbine moet de standaard driewiekige turbine overbodig maken. Dankzij zijn aerodynamische vorm en de theorie van de geleerde Archimedes levert deze molen een beduidend hoger rendement dan de traditionele molens. Daarnaast is een investering in de Archimedes windmolen vergelijkbaar met een investering in zonnepanelen, waarmee deze nieuwe generatie windmolens een korte terugverdientijd hebben. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links