Deventer zet in op lokale energieopwekking

De gemeente Deventer zet in op de thema’s lokale energieopwekking en energiebesparing bij bestaande woningen. De gemeente Deventer ziet het onlangs in hoofdlijnen geaccordeerde Energieakkoord als een duw in de rug voor lokale partijen en inwoners die willen verduurzamen.

In het kader van het eerstgenoemde thema, lokale energieopwekking, vertelt de gemeente over salderen. Het Energieakkoord maakt het mogelijk om te ‘salderen op afstand’ en hiermee 7,5 cent energiebelasting te besparen. Hierbij kan men denken aan zonnepanelen op het dak van een naburige school. Daarnaast kunnen er zonneparken worden aangelegd en zonnepanelen op daken van grote bedrijven.

Dit moet volgens gemeente Deventer leiden tot een impuls voor lokale duurzame energieopwekking. Levering van de stroom vindt plaats via de Deventer Energie Coöperatie, waarbij onder meer wordt samengewerkt met stichting Zon Deventer. Daarnaast is de gemeente begin 2013 gestart met een energieservicepunt Energie in Deventer, dat onder andere als informatievoorziening over besparingsmogelijkheden zal fungeren.

Actiepunten
Op dit moment worden er diverse acties ondernomen door de gemeente. Zo wordt isolatie van bestaande woningen uitgerold via Slim Deventer. Daarnaast wordt gewerkt aan een structuurvisie voor de aanleg van zonneparken. Verder heeft Deventer diverse aantrekkelijke fiscale regelingen voor bedrijven die willen ‘verduurzamen’ en zijn in 2014 windmolens gepland op bedrijventerrein Kloosterlanden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links