'Actieve rol gemeente bij opwekken duurzame energie'

Gemeenten moeten actief lokaal opgewekte duurzame energie stimuleren, zo vindt een meerderheid van deelnemers aan een onderzoek. Als favoriete locatie voor windmolens wordt de Afsluitdijk genoemd.

De inzichten komen voort uit het onderzoek Eneco Energie Monitor, een initiatief van Eneco Groep in samenwerking met bureau Ipsos. Meer dan 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder werden ondervraagd over duurzame energievoorzieningen in Nederland en de invloed van gemeenten.

Actieve rol

Een grote meerderheid, 62 procent, vindt dat de eigen gemeente een actieve rol moet spelen bij het lokaal opwekken van energie. Daarnaast wil 30 procent dat hun gemeente zich inzet om windmolens binnen de gemeentegrenzen te plaatsen.

‘Goede locatie’

De Afsluitdijk is volgens bijna 80 procent een goede locatie voor windmolens. Eerder concludeerde de overheid na een onderzoek dat het mogelijk is om daar met de molens energie op te wekken.

Daarnaast geeft een meerderheid (71 procent) aan dat alle landen van de EU verplicht moeten worden om een bepaalde hoeveelheid stroom zelf groen op te wekken. 41 procent noemt het niet nodig voor Nederland om maatregelen te nemen als niet heel Europa mee doet en 35 procent als de rest van de wereld niet mee doet.

Onderzoeksverantwoording
Onderzoeksbureau Ipsos ondervroeg in opdracht van Eneco Groep tussen 7 en 12 februari jongstleden 1.003 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De resultaten zijn achteraf gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding en regio, zodat de groep ondervraagden een goede afspiegeling vormt van de Nederlandse bevolking. Het onderzoek maakt onderdeel uit van de Eneco Energie Monitor waarin Eneco regelmatig de mening vraagt van consumenten en bedrijfsleven.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Eneco