Effectieve Overijsselse duurzaamheidslening

Onlangs werd de 750ste leningontvanger van de Overijsselse duurzaamheidslening verrast meteen bezoek van gedeputeerde Rietkerk. Ook wethouder Arie Speksnijder en Jan Willem van Beek, directeur van SVn, waren aanwezig om te zien hoe de lening kan bijdragen aan het verduurzamen van particuliere woningen.

De actie startte in 2012 en is tot dusver effectief gebleken. “In alle 25 Overijsselse gemeenten wordt op eigen wijze vorm gegeven aan het energiezuinig renoveren van 10.000 particuliere woningen. De duurzaamheidlening is een bijzonder instrument, omdat het woningeigenaren in staat stelt om tegen een zeer gunstige rente over een langere periode maatregelen uit te laten voeren.”

De regeling
Provincie Overijssel stelt 40 miljoen euro beschikbaar in de vorm van laagrentende Duurzaamheidleningen van SVn. Met deze lening kunnen particuliere woningeigenaren of Verenigingen van eigenaren isolatiemaatregelen uitvoeren en duurzame (nieuwe) energie opwekken. Zij kunnen een bedrag van minimaal € 2.500 en maximaal € 20.000 lenen, met een rentekorting van 3% ten opzichte van de marktrente. De looptijd is 10 jaar tot een bedrag van € 7.500 en 15 jaar voor grotere bedragen.

Energiezuinig renoveren
Het doel van de provincie is om in de periode 2012-2014 10.000 woningen energiezuinig te maken. Deze ‘Green Deal’ die de provincie sloot met het Rijk wordt vormgegeven via energiebesparing sociale huurwoningen, waarvoor een convenant met 25 woningcorporaties is gesloten. En via energiebesparing stimulansen in de particuliere sector via Duurzaam (T)huis dat zich richt op particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren.

Slim Energie Thuis
Het platform Slim Energie Thuis is onderdeel van de Overijsselse aanpak 2.0 ter stimulering van Slim Energie Gebruik in de gebouwde omgeving. Alle 25 Overijsselse gemeenten, brancheorganisaties Bouwend Nederland en Uneto-VNI, hun leden, de provincie Overijssel en de Kamer van Koophandel werken in Slim Energie Thuis nauw samen om steeds meer particuliere huizen energiezuinig te maken.

Dit vanuit een totaalpakket aan slimme energiemaatregelen, aangeboden door samenwerkende lokale bouw- en installatiebedrijven. Een soepel verloop in de afwikkeling van financiële aanvragen van particulieren wordt verzorgd door de organisaties MeermetMinder (premie) en SVN (lening).

Deel dit artikel

permalink