Overeenkomst voor windafhankelijke gaslevering

Een windafhankelijke gaslevering moet het windrisico beter beheersen. Het nieuwe product levert een variabele hoeveelheid gas waarbij de hoeveelheid en de gasprijs is gekoppeld aan de windsnelheid. 

GasTerra en Eneco ontwikkelden het product, waarvoor onlangs de overeenkomst werd ondertekend. De festiviteit vond plaats bij het windmolenpark van Eneco in Houten en de partijen zijn enthousiast over de samenwerking.

Kees-Jan Rameau, lid Raad van Bestuur Eneco Groep denkt dat met dit product beter kan worden ingespeeld op de weersomstandigheden: “Wordt er veel wind voorspeld? Dan nemen we minder aardgas af en vice versa. Deze overeenkomst met GasTerra past uitstekend binnen onze duurzaamheidsstrategie, waarbij we de voorkeur geven aan de inzet van een relatief schoon product als aardgas als back-up voor windenergie.”

Windafhankelijk

Meest opmerkelijk van dit nieuwe product is dat de hoeveelheid gas en de prijs is gekoppeld aan de windsnelheid. Bij weinig wind wordt er meer gas geleverd tegen een lagere prijs en bij veel wind vice versa. De prijzen komen tot stand op de vrije gashandelplaats Title Transfer Facility.

Eneco kan de variatie in de elektriciteitsproductie en bijbehorende kosten door wind balanceren met de inzet van gas. GasTerra neemt een deel van de risico’s (variabele windsnelheid) die Eneco loopt op zich.

Gertjan Lankhorst, CEO van GasTerra over het concept: “We hebben nog niet eerder een product op de markt gebracht waarbij de condities van gaslevering afhankelijk zijn van de voorspelde windsnelheid. Met dit innovatieve product geven we invulling aan de prominente rol die GasTerra ziet voor gas in de transitie naar een meer duurzame energievoorziening.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Eneco