Zonnecentrale Euroborg wordt indrukwekkender

De toch al omvangrijke zonnecentrale op het voetbalstadion Euroborg in Groningen wordt tweemaal zo groot. Nog eens 561 nieuwe zonnepanelen worden naast de huidige 531 exemplaren geplaatst.

Onlangs verkochten initiatiefnemers Essent, stichting 1 miljoenwatt en FC Groningen de laatst beschikbare exemplaren. De centrale komt tot stand dankzij particuliere investeerders. Een crowdfunding-actie liet geïnteresseerden investeren in een of meerdere panelen, om hierdoor de bouw mogelijk te maken.

Sinds februari 2014 levert de huidige centrale duurzame energie. FC Groningen gebruikt de energie en betaalt de marktprijs aan de eigenaren van de panelen. Eenzelfde constructie geldt voor de tweede lichting panelen.

Grootste collectieve zonneproject

De omvang van het project is volgens Sven Pluut, voorzitter van de stichting 1miljoenwatt, duidelijk te zien: “Met bijna 400 deelnemers en meer dan 1.000 zonnepanelen is het project het grootste collectieve zonneproject in Nederland tot nu toe.”

Eindgebruiker Hans Nijland, directeur van FC Groningen, over de primeur: “FC Groningen was de eerste Nederlandse profclub met een zonnecentrale – en nog altijd de enige waar deze tot stand is gekomen via crowdfunding”.

Erwin van Laethem, CEO Essent, vindt dat het project goed aansluit bij wat er in de maatschappij leeft: "Wij merken dat bedrijven en betrokken burgers graag zelf een bijdrage willen leveren aan een duurzamer Nederland. En het zonnedak in Groningen is een nieuwe, innovatieve manier waarop mensen zelf kunnen meehelpen aan de groei van duurzame energie."

Deel dit artikel

permalink