BREEAM-NL Excellent voor Nature’s Pride

De nieuwbouw van Nature’s Pride in Maasdijk is onderscheiden met het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL Excellent.

Afgelopen zaterdag ontving oprichter en directeur Shawn Harris het certificaat uit handen van architect Paul de Ruiter namens het gehele bouwteam.

Het nieuwe bedrijfspand van Nature’s Pride is zo’n 40.000 m2 groot en behoort met deze score tot de top-5 meest duurzame distributiecentra van West-Europa. Dit bedrijf is één van Nederlands grootste im- en exporteurs van exotische groenten en fruit. Met dit nieuwe distributie- en verwerkingscentrum in Maasdijk wil het Nature’s Pride verantwoordelijkheid nemen voor de impact die de bedrijfsactiviteiten hebben op de samenleving en het milieu.

CO2-voetafdruk

“De BREEAM-NL Excellent-certificering is een bekroning van een lang proces dat wij in 2006 hebben ingezet”, vertelt Harris. “Na de goede sociale omstandigheden bij onze telers zijn we ons gaan richten  op de vermindering van de CO2-voetafdruk. We zetten nu zo veel mogelijk in op vervoer over zee in plaats van via de lucht. De realisatie van onze nieuwbouw is voorlopig een nieuw hoogtepunt in onze ambitie om een relevante bijdrage te leveren aan de verduurzaming van onze keten: van teelt tot consument.” Het complex is in 9 maanden tijd gebouwd.

Volgens Paul de Ruiter is het hoge duurzaamheidsniveau gehaald dankzij een integraal ontwerpproces, waarbij het welbevinden van de mens centraal heeft gestaan. Bij de totstandkoming van dit gebouw heeft zijn architectenbureau nauw samengewerkt met onder meer DWA, IMd, Van Kempen Koudetechniek en Bouwbedrijf De Vries en Verburg. Veel aandacht in het ontwerp is besteed aan de logistieke stromen van zowel mensen als goederen, aan daglicht, uitzicht, transparantie, aan een optimaal (binnen)klimaat, hoogwaardige binnenafwerking en de architectonische verschijningsvorm.

Energiebesparing > 30%

Door diverse technieken innovatief toe te passen zijn er oplossingen gecreëerd om een uiterst duurzaam resultaat te bereiken. De verschillende ingrepen in proces- en gebouwtechniek leveren een energiebesparing op van meer dan 30%. Er loopt nog een vergunningsaanvraag voor een windmolen (3 megaWatt) die langs de A20 voor het gebouw van Nature’s Pride komt te staan, waardoor het gebouw energieneutraal zal worden.

Deel dit artikel

permalink