EPC 0,4: een impuls voor de nieuwbouw

Snel snel snel, die omgevingsvergunning indienen voor het einde van het jaar. Nu nog kosten besparen, zodat de VON-prijzen laag kunnen blijven en we de woning nog kunnen verkopen. Is een EPC 0,4 dan echt een bedreiging voor het verkopen van nieuwbouwwoningen of juist een kans?

Het Lente-akkoord is in 2008 getekend door de NVB, Bouwend Nederland, Aedes, Neprom en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, destijds Guusje ter Horst.Doel was  het gebouwgebonden energieverbruik van nieuw  gebouwde omgeving te halveren. Gefeliciteerd ontwikkelend en bouwend Nederland: het is jullie gelukt! Welke sector kan ons dat na vertellen: in 6 jaar tijd een reductie van 50%? De verplichtingen zijn gerealiseerd, nu is tijd voor de ambities: een EPC van bijna 0 in 2020.

We merken  nog dagelijks dat we liever minder energiezuinige woningen bouwen dan EPC 0 woningen. “De minder zuinige verkopen beter”, is de perceptie. Maar nu de EPC 0,4 is geworden en de isolatienormen omhoog zijn gegaan, kan een nieuwbouwwoning zich definitief onderscheiden van de bestaande voorraad. Goed geïsoleerde woningen met veel comfort en een laag energieverbruik worden gewilder.

De aanscherping van het bouwbesluit maakt het mogelijk om elke woning met beperkt optiepakket zonder energielasten uit te voeren. Daarnaast zorgt de extra financieringsruimte van €25.000 voor nul-op-de-meter dat de woning nóg betaalbaarder wordt.

Kortom, de norm van EPC 0,4 brengt niet alleen het milieu meer maar maakt ook nieuwbouw aantrekkelijker . Onderscheidende woningen ten opzicht van de bestaande voorraad. Ode aan het Lente-akkoord!

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Onno Dwars