Pilot voor stabiel elektriciteitsnet 

Met 4 partijen start Tennet een pilot om het elektriciteitsnet te stabiliseren, om het zo voor te bereiden op de grotere hoeveelheid duurzaam opgewekte energie.

Het gaat hierbij om de bedrijven Engie, KPN, Peeeks en Senfal. Deze bedrijven zijn van plan om primaire reserve te leveren, met behulp van onder meer watergemalen, koelinstallaties, wkk’s, (gebruikte) batterijen, warmteboilers, zonnepanelen en windmolens. “De komende jaren neemt de opwek van duurzame energie een vlucht”, geeft Tennet-operationeel directeur Ben Voorhorst aan. “Dan zullen er momenten komen, waarop nauwelijks meer grote kolen- en gascentrales draaien. Dat vraagt om flexibiliteit om de fluctuaties op te vangen.”

Zorgen voor stabiel elektriciteitsnet

De stabiliteit van het net is belangrijk om storingen of uitval van elektriciteit te voorkomen. Als netbeheerder heeft Tennet de taak om te zorgen voor een stabiele frequentie van het gekoppelde elektriciteitsnet. Hiervoor moet het aanbod van frequentie exact overeenkomen met de vraag. Hierbij moeten overschotten en tekorten tot een minimum worden beperkt: de balanshandhaving.

Inzicht krijgen in beperkingen

Met deze pilot wil Tennet onderzoeken of ook kleinere aanbieders zonder, of met alternatieve elektriciteitscentrales primair reservevermogen kunnen leveren om deze afwijkingen te compenseren. De planning is dat de pilotpartijen vanaf januari 2017 primaire reserve leveren aan Tennet. Deze netbeheerder heeft als doel om inzicht te krijgen in beperkingen van de huidige eisen voor kleine partijen en hoe de systemen toekomstbestendig gemaakt kunnen worden voor de levering van primaire reserve. Eerder dit jaar startte Tennet al een pilot met The New Motion, die met laadpalen voor elektrische auto’s primair reservevermogen ter beschikking stelt.

Foto: Peter Griffin

Deel dit artikel

permalink