Dak keramisch bouwbedrijf krijgt 4.550 zonnepanelen

Op het dak van Wienerberger in het Limburgse Tegelen zorgen energiebedrijf Eneco en zonnepanelenleverancier Solar Century voor 4.550 zonnepanelen, die gezamenlijk 1,1 miljoen kiloWattuur aan zonnestroom opwekken. 

Het bedrijf in keramisch bouw- en bestratingsmateriaal zet breed in op duurzaamheid in de hele keten, vertelt Wienerberger-directeur Fons Wagener. “Dat begint bij de kleiwinning, de basis voor keramiek. Klei is namelijk een bewezen hernieuwbare grondstof. De winning hiervan zorgt voor de herontwikkeling van natuurgebieden en ruimte voor rivieren.”

Zonne- en groene stroom

Voor de productie van keramiek heeft dit bedrijf energie nodig. “De opgewekte zonnestroom zetten we hiervoor in. Daarnaast maken we gebruik van groene stroom en dit blijven we doen. De energie die deze panelen opwekken is niet genoeg om onze energievraag volledig te dekken.” Daarnaast vertelt Wagener dat Wienerbergers dagelijks bezig is om energie te besparen. “We richten ons hierbij met name op onze primaire processen, zoals het bakken en het drogen. Zo gebruiken we de restwarmte uit de oven voor het droogproces.”

Foto: David Clark

Deel dit artikel

permalink