Grootste duurzame warmtesysteem van Nederland

De gemeente Amsterdam en Eneco sloten afgelopen week een overeenkomst voor de aanleg van een enorm warmte- én koudenet. Het systeem op het Amsterdamse Strandeiland belooft het grootste duurzame warmte- en koudeproject voor nieuwbouwwoningen in Nederland te worden.

Bij de ontwikkeling van het nieuwste eiland van IJburg, tussen 2020 en 2040, wordt een energieneutrale woonomgeving gemaakt, waarin dit duurzame warmte- en koudesysteem een belangrijk element vormt. Eneco gaat de warmte onttrekken aan het oppervlaktewater van het IJmeer. Hierna wordt het water opgewaardeerd en geschikt gemaakt voor het warmtenet of opgeslagen in bodembronnen. Daardoor kunnen de toekomstige bewoners en gebruikers rekenen op een duurzaam systeem voor een comfortabele temperatuurbeheersing van hun pand.

8000 woningen

De overeenkomst betreft het dertig jaar lang leveren van warmte en koeling aan de bewoners en commerciële en maatschappelijke voorzieningen. In 2023 starten de eerste werkzaamheden, zodat in 2025 de eerste bewoners van Strandeiland direct kunnen profiteren van het nieuwe warmte- en koudesysteem.

De aanleg van het systeem draagt bij aan de ambities van Amsterdam om in 2040 als stad aardgasvrij te zijn. Amsterdam kent al vergelijkbare warmtevoorzieningen, zoals op het naastgelegen Centrumeiland en rond de kantoren van de Zuidas. De WKO-voorziening op Strandeiland is straks het grootste duurzame warmtesysteem van Nederland. Het gaat hierbij om 8.000 huizen, waarvan circa 40% sociale huur, en 120.000 m2 aan voorzieningen, zoals scholen, winkels en horeca.

Duurzame stadswijk

Strandeiland maakt onderdeel uit van de archipel IJburg: een groep van kunstmatige eilanden in het IJmeer, aan de oostkant van Amsterdam. Strandeiland is het vijfde eiland (na Steigereiland, Haveneiland, Rieteilanden en Centrumeiland). Strandeiland krijgt naast een lang zandstrand twee woonbuurten, de Pampusbuurt aan de noordkant en de Muidenbuurt aan de zuidkant. Daartussen liggen de Havenkom en een centraal binnenwater, het recreatieve hart van Strandeiland: het Oog.

De nieuwbouwwoningen op strandeiland worden met duurzame materialen gebouwd op een natuurinclusieve wijze; met bijvoorbeeld ingebouwde vogelnestkastjes en groene daken. Zonnepanelen op de woningen wekken evenveel energie op als de bewoners nodig hebben. De ambitie is om Strandeiland uiteindelijk energieleverend te maken.

Bron tekst en afbeeldingen: persbericht Eneco, gemeente Amsterdam
Foto onder: Carolien Schippers (links, directeur Grond & Ontwikkeling Amsterdam) en Manja Thiry (directeur Warmte Eneco).

Deel dit artikel

permalink