Duurzame nieuwbouwwijk in Urk

Urk bouwt aan Oranjewijk, dat een energieneutrale woningen krijgt. Hierbij heeft de gemeente ondersteuning vanuit Greenworks gekregen, zo bleek tijdens het eerste Greenworks Congres dat begin december in Apeldoorn plaatsvond. Als beloning voor het verduurzamen ontving de gemeente hiervoor eind vorig jaar de klimaatbokaal.

“We waren al duurzaam, maar ventten het nog niet uit”, vertelde wethouder Gerrit Post. “Dat geldt bijvoorbeeld voor onze visserij, die tot de innovatiefste en duurzaamste ter wereld geldt.” In 2012 ontving Urk van Natuur en Milieufederatie Flevoland de aanmoedigingsprijs van de Flevolandse klimaatbokaal, vanwege haar activiteiten op het gebied van energiebesparing. “Toen wilden we meer.”

Bouwbedrijven motiveren tot duurzaam bouwen

Hiervoor ging hij in gesprek met Raab Karcher, vanwege zijn  Greenworks-assortiment met enkel duurzame bouwmaterialen. “We wilden graag de bouwbedrijven motiveren tot duurzaam bouwen”, legde Post uit. “Daarom kozen we voor een bottom-upbenadering.”

Gerrit Post: "Bouwbedrijven motiveren om duurzaam te bouwen."

Vanuit de Greenworks Academy heeft Raab Karcher samen met de gemeente Urk een 2-daags trainingsprogramma ontwikkeld, waarin zowel energie en materiaalgebruik aan de orde kwamen. “Het doel hiervan was dat de betrokken bouwprofessionals deze kennis zouden delen”, verklaarde Post. “In samenwerking met Raab Karcher hebben de Energiesprong en het Amersfoortse initiatief 033Energie voor energiezuinige gebouwen de eerste aanzet gegeven om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. "Mede door het zien van geslaagde projecten op locatie gingen we allemaal enthousiast terug naar Urk.”

Leren, zien en doen

Volgens adjunct directeur Greenworks Gerhard Hospers van Raab Karcher heeft dat trainingsprogramma er mede toe geleid dat de Greenworks Academy inmiddels over 3 vestigingen beschikt. ““Van Urk naar Breda was een heel eind en nodigde niet uit om regelmatig een bezoek te brengen aan deze Greenworks Academy. Daarom zitten we nu verspreid door het land: in Amsterdam, Apeldoorn en Breda. Het doel van de Academies is om bouwprofessionals niet alleen over duurzaamheid te leren, maar ook om ze deze producten en de diverse toepassingen te laten zien. Daarnaast bieden we ze de mogelijkheid om hier zelf mee aan de slag te gaan tijdens de vakman- en maatwerktrainingen.”

Gerhard Hospers: "In Nederland zitten 3 Greenworks Academies, zodat bedrijven niet extreem ver hoeven te reizen."

Volgens Hospers is een duurzaam gebouw namelijk meer dan enkel energie. “Duurzaam bouwen is integraal bouwen. Het gaat ook om de materialen.  En het is niet duurder om met Greenworks-producten te werken.”

Urk wint klimaatbokaal

In augustus 2014 is de bouw van Oranjewijk gestart. De betrokken bouwbedrijven zorgen standaard in de woningen voor zonnepanelen en HR+++ beglazing en zo veel mogelijk Greenworks-materialen. Daarnaast staan en komen er passiefwoningen in deze wijk. Inmiddels zijn ook de eerste woningen opgeleverd. De gemeente Urk heeft een subsidie van maximaal € 1.000 beschikbaar gesteld voor zonnepanelen en/of zonneboilers. “Dankzij deze inspanningen zijn we eind 2014 uitgeroepen tot meest klimaatvriendelijke gemeente van Flevoland”, liet Post afsluitend weten. “Als bekroning wonnen we de klimaatbokaal.”

In totaal zorgen zo’n 20 bedrijven voor 600 woningen in Oranjewijk.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten