Luchtkwaliteit scholen ongezond ondanks investeringen

“De lucht in klaslokalen is, ondanks ruim 250 miljoen euro aan investeringen door het Ministerie van Onderwijs, nog steeds ongezond.” Dit concluderen controleurs en experts. Het CDA vraagt het kabinet om opheldering over het gebrek aan vooruitgang op het gebied van luchtkwaliteit in scholen.

Frans Rasenberg, adviseur op het gebied van luchtkwaliteit in gebouwen, controleerde de luchtkwaliteit in honderden scholen. Aan BNR vertelt hij: “De eerste school in Nederland die goed is moet ik nog tegenkomen.”

Volgens Rasenberg worden de ruim 250 miljoen euro, beschikbaar voor de verbetering van schoolgebouwen vanuit het ministerie van Onderwijs, te vaak besteed aan verkeerde installaties. “Er staat een Rolls-Royce op het dak van scholen qua luchtbehandelingskast. Het rendement van zo’n installatie is echter nog geen tien procent, en dan spreek ik het nog positief uit. De meeste installaties halen vijf procent nog niet.”

Geschokt
Michel Rog, CDA, reageert geschokt op de constateringen en benadrukt dat er met een deel van het extra kabinetsgeld CO2-meters zouden worden aangeschaft. De vraag is dan ook in hoeverre dit gebeurd is en hoe het geld verder is besteed. Het aantal verkochte CO2-meters blijkt in ieder geval sterk gedaald en ook meetexperts krijgen van scholen zelden een opdracht.

Ernst
Om de ernst van de situatie aan te duiden, belicht Rasenberg een schrijnend geval van gebrekkige luchtkwaliteit: “In Leiden belde de huisdokter: ‘Ik heb nu al veertig kinderen met aspirines. Zou je voor ons even willen meten wat er met de school aan de hand is?’ Dat was gewoon schrikbarend slecht.”

Deel dit artikel

permalink