BREEAM Outstanding voor Energy Academy Europe

Het ontwerp van de nieuwbouw Energie Academy Europe van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft het BREEAM-NL Outstanding-certificaat ontvangen. Hiermee is deze universiteit op weg het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland te worden.

In het totaal heeft het ontwerp een score van 89,62% behaald, zo laat de Groningse universiteit weten. Op het thema ‘energiezuinige maatregelen’ zijn de meeste punten behaald. Het energiebewuste ontwerp sluit aan bij de ambities van de toekomstige organisaties van het gebouw, waarin het bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap samenwerken aan de transitie naar duurzame energie.

Adviesbureau DGMR was niet alleen als BREEAM-expert bij dit project betrokken, maar ook als adviseur bouwfysica en brandveiligheid hierbij betrokken. Zo is een comfortabel en gezond gebouw gecreëerd met onder andere uitgekiende ventilatielucht en een bijzonder energiedak, waardoor ook veel daglicht naar binnen komt. Architectuur, installatietechniek, duurzaamheid en een gezond binnenklimaat zijn optimaal geïntegreerd in het slimme ontwerp. Gedurende het ontwerptraject hebben de architectenbureaus Broekbakema en pvanb architecten het gebouw ook aardbevingsbestendig gemaakt. 

Duurzaamheid tijdens bouw

De bouwwerkzaamheden van het ambitieuze gebouw zijn in volle gang. Ook tijdens de bouw is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Gebruikte materialen dienen een lage impact op het milieu te hebben en afval wordt gescheiden voor toekomstig hergebruik. Daarnaast is het gebruik van water en energie bewust laag en bestaat 50% van het beton uit gerecycled betongranulaat.

Ook installatieadviseur Arup, Wassenaar Ingenieurs en ICS adviseurs zijn bij dit project betrokken. In de december-editie van Duurzame Scholen Magazine is ook aandacht voor dit schoolgebouw geweest.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Groningen, Groningen